НС на първо четене: Осветляват агентите на ДС, ако искат държавна служба

Новини
13:06 - 06 Април 2022
2392
НС на първо четене: Осветляват агентите на ДС, ако искат държавна служба

Комисията по досиетата да получи правомощие да обявява имената на хората, за които има данни за свързаност с бившата ДС, всеки път когато те са обект на проверка - както за заемани длъжности, така и при кандидатстване за нови позиции в държавните структури. Това решиха на първо четене депутатите със 111 гласа “за”, 28 “против” и 5 “въздържали се”.

Искането идва след решението на Върховния административен съд, че комисията няма нужда да обявява повторно лицата, чиято свързаност с бившите служби вече е обявявала.

Първичното е законът, а не тълкователното решение, независимо колко съдии са го подписали, коментира по време на дебата Атанас Славов от ДБ. Според него тези промени се правели в отговор на публичния интерес.

Тези промени целят да заобиколят решението на ВАС, но то е подписано с единодушие. Може процедурата да се промени само на основа на решението, без да има нужда от тези промени, каза Петър Петров от “Възраждане”.

Тази комисия година и половина седи в непопълнен състав. Затова не доумявам защо никой миналата седмица не подкрепи предложението ни да се приемат процедурни правила, а сега говорим за дълга ни към хората, възмути се пък Виктория Василева от ИТН. Според нея темата за досиетата се вадела от нищото понякога, за да обалужи един или друг интерес. И попита всеки път ли ще се променят закони, когато парламентът не е съгласен със съдебна практика.

Причината да не бъдат внесени правила за избор са прости - да се намерят правилните хора, за които да се създадат те и да бъдат назначени, отвърна ѝ Петър Петров.

В грешка сте. Правилата са приети във вътрешната комисия, нашите предложение бе да влязат в пленарната зала, настоя обаче Василева.

Ние няма да подкрепим законопроекта. Съветът ни е да си намерите друг крайъгълен камък. Хората ги интересуват икономическите лобита, които казват на депутати, министри, съветници как да гласуват, направете такава комисия, каза шефът на депутатите от БСП Георги Свиленски. Той дори обясни, че не разбира защо е важно по три пъти годишно да се обявява принадлежността на един човек към ДС преди години при положение, че промяна в този факт няма.