НС прие единодушно декларация срещу езика на омразата на Скопие

Депутатите настояват за възстановяване на диалога и край на провокациите срещу България

Новини
17:07 - 26 Септември 2024
968
НС прие единодушно декларация срещу езика на омразата на Скопие

Единодушно, със 178 гласа на всички присъстващи народни представители  приеха декларация, с която осъждат езика на омразата, идващ от представители на управляващите в Северна Македония.

По-рано днес външната комисия прие декларация от три точки. В първата се заявява политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски Коридор 8 от българска страна и се призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на нейна територия.

В проекта се настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България. Третата точка потвърждава волята на страната ни за общо честване на "исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави". 

Единствената корекция, която бе направена в зала бе заменянето на съкращението РСМ с изписването на Република Северна Македония.

Верни на себе си, депутатите си спретнаха процедурни хватки. Павела Митова от ИТН поиска проверка на кворума заради предстоящите енергийни точки. Очаквано - кворум нямаше - едва 112 депутати бяха в зала.

Председателят на парламента Рая Назарян даде 15 минути почивка, за да направи опит за кворум. Освен двете точки за енергетиката, в дневния ред остана и ветото на президента върху закона за адвокатурата.