Няма белезници за шефа на строителния контрол във Варна, обвинен в изнудване

Помощникът на Иван Луканов остава в ареста

Крими
14:55 - 25 Август 2020
3595
Няма белезници за шефа на строителния контрол във Варна, обвинен в изнудване

Шефът на общинската дирекция строителен контрол в Община Варна Иван Луканов остава на свобода. Същата съдба варненският апелативен съд отреди днес и на Атанас Атанасов обвинен заедно с Луканов в съучастие в изнудване. 

Апелативният съд във Варна отхвърли протеста на Варненската окръжна прокуратура и потвърди решението на Окръжния съд, според което бяха освободени без наложени мерки за процесуална принуда двамата, обвинени за съучастие в изнудване на главният инспектор в отдел "Строителен контрол“ в община Варна Добри Добрев. 

Днес от Варненската Окръжна прокуратура поискаха от съда да бъде наложена мярка "Задържане под стража" за двамата, каквато бе наложена преди дни на Добри Добрев.

Според прокурорското обвинение, от Атанасов са иззети мобилни устройства, от които ставало ясно, че са проведени над 70 разговора с шефа на отдел "Строителен контрол" и е по този начин той е улеснил изнудването на Калин Дойчев. Защитата на Атанасов обясни, че това нищо не доказва и е нормално между лицата да има комуникация.

Защитата на Луканов заяви, че прокуратурата тълкува обстоятелствата с тенденциозност, за да попадне Луканов в ареста. Според адвоката на общинския шеф, у неговия клиент дори не е имало предположение, че участва в престъпление. Той изтъкна чистото съдебно минало, постоянна заетост на отговорна служба като началник отдел "Строителен контрол" и директор на дирекция "Екология" в Община Варна, както и постоянни доходи, добра трудова характеристика и постоянeн адрес, като основание да бъде освободен.

"Надявам се на справедлив процес. Нашата работа е медиаторска, ние работим за решаването на конфликтни ситуации и е нормално да посредничим", заяви пред съда Иван Луканов, цитира 24 часа. 

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изнудване, извършено от повече от две лица в съучастие с длъжностни лица от община Варна. Производството се води по член 213а, ал. 3, т. 5, във връзка с ал. 2, т. 4 от НК.

По информация от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна в ареста с мярка за неотклонение са трима от привлечените към наказателна отговорност. С мярка за неотклонение "Задържане под стража“ са главният инспектор в отдел "Строителен контрол“ в община Варна Добри Добрев, варненецът Жечо Жечев и Илия Станев.

С парична гаранция от 5000 лева е участникът в схемата Момчил Биков. На 21 август във Варненския окръжен съд се разгледаха исканията на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение "Домашен арест“ на началника на отдел "Строителен контрол“ в община Варна Иван Луканов и задържане под стража – на обвиняемия Атанас Атанасов. Съдебният състав не уважи исканията на прокуратурата и отказа да вземе каквато и да е мярка за неотклонение на двамата обвиняеми.

В периода от 7 юли до 31 юли в условията на продължавано престъпление и в съучастие обвиняемите принудили потърпевшия да се разпореди със своя вещ – паричната сума от 15 000 лева, като го заплашили със събаряне на недвижимия му имот в местността Ален мак. Толкова била сумата, която била поискана, за да бъде оттеглена жалбата срещу строежа му, "уредена“ от участниците в схемата за изнудване.

Срещу обещание от 100 лева на 20 юли тази година жалбата в общината внесъл мъж, нает от обвиняемия Момчил Б. Три дни преди да бъде внесена жалбата, по нея била извършена проверка от привлечения към наказателна отговорност главен инспектор Добри Д., който посетил обекта със своя колежка.

След като потърпевшият подал сигнал за изнудването, служители на икономическа полиция  пристъпили към реализация. Сумата от 10 000 лева, дадена от изнудвания, е намерена и иззета в единия от обвиняемите – Момчил Биков.

Действията по разследването по досъдебното производство за изнудване с участието на длъжностни лица от община Варна продължават.