Няма да кръщават урагани Майкъл и Флорънс

Тези природни стихии причинаха огромни щети и взеха много жертви

Любопитно
17:37 - 21 Март 2019
1704
Няма да кръщават урагани Майкъл и Флорънс

Световната метеорологична организация (СМО) вече няма да кръщава бури и урагани в Карибско море, в Мексиканския залив, в Северния Атлантик и в североизточната част на Тихия океан с имената Майкъл и Флорънс, съобщиха световните агенции.

Въпросните имена са извадени от списъка, след като едноименните природни явления причиниха миналата година големи щети и гибелта на около 100 души в САЩ. От бедствията бяха засегнати региони от северната част на щата Флорида до щата Вирджиния.

Имената Майкъл и Флорънс бяха свалени от Комитета по ураганите към Световната метеорологична организация. Практиката е, когато тези природни явления са особено смъртоносни и разрушителни, те да бъдат изключени от списъка и се заменят с други имена. Тяхното повторно използване би било признак на "безчувствие", поясниха метеоролозите.

На мястото на Флорънс и Майкъл бяха внесени съответно имената Франсин и Милтън. Те ще могат да бъдат приписвани на урагани, които възникнат през 2024 г. Досега от списъка на СМО от 1953 г. насам са отпадали имена на 88 урагана.