НЯМА ШЕГА: €500 глоба за всеки без маска

Наказанията за неспазване на мерките срещу вируса скачат драстично в Германия

Общество
13:28 - 27 Ноември 2021
8013
НЯМА ШЕГА: €500 глоба за всеки без маска

Германия увеличи размера на глобите, налагани при неспазване на противоепидемичните мерки. При някои нарушения размерът им скача петкратно, разказва "Дойче веле". Същевременно страната засилва и контрола за спазване на мерките.

Насред четвъртата вълна на пандемията от коронавирус Германия завиши значително глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. Техният размер може да е различен в отделните федерални провинции. Важно е да се отбележи, че ще бъде засилен и контролът за спазване на правилата.

В Кьолн - 50 евро, в Мюнхен - 250 евро

За някои нарушения паричните санкции са вече пет пъти по-високи, отколкото действащите досега. Така например който не носи маска на местата, където това е задължително, може да бъде глобен със сума от 50 до 500 евро.

Докато глобата за това нарушение в Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц е 50 евро, то в Бавария глобата е 250 евро, а в Берлин - от 100 до 500 евро. Но има и доста по-солени наказания. Например до 25 000 евро за незаконна експлоатация на развлекателно, спортно или културно съоръжение.

Толкова се плаща и при отказ от регистрация по смисъла на Закона за защита от инфекции, ако не са спазени сроковете за това или пък данните са непълни.

Който пътува в градския или обществения транспорт в нарушение на изискването за 3G (ваксиниран, преболедувал или с актуален негативен тест за коронавирус), може да бъде свален от превозното средство и глобен със сума до 2500 евро, а компанията-превозвач - с до 25 000 евро.

Скъпо може да излезе и неспазването на наложена карантина. В Берлин това нарушение се санкционира със суми между 1000 и 5000 евро. В Бремен пък за излизане навън по време на карантина се налага глоба между 400 и 4000 евро.

В Северен Рейн-Вестфалия петкратно се вдига размерът на паричната санкция за фалшифициране на тест за коронавирус - от 1000 на 5000 евро. А неспазването на минимална дистанция от 1,5 м се наказва със 100 евро в Тюрингия и Райнланд-Пфалц и със 150 евро в Хамбург.

Без тест и без ваксина на частно парти?

В Долна Саксония посещението на дискотека, нощен клуб или подобно заведение в нарушение на Закона за защита от инфекции се санкционира с до 400 евро. За организиране или участие в семейни празненства с над 50 гости - като сватби, годежи или кръщенета - каталогът предвижда глоби между 300 и 3000 евро. От 150 до 500 евро е глобата в Хамбург за частни събирания в затворени помещения за неваксинирани, непреболедували или хора без негативен тест за коронавирус. В Баден-Вюртемберг глобата е от 100 до 1000 евро, а в Бавария непозволеното събиране в затворено помещение дори се наказва с 5000 евро.

Глоби са предвидени обаче не само за нарушителите, но и за тези, които не следят достатъчно за спазването на мерките. Така например в Северен Рейн-Вестфалия собствениците на ресторанти, които не са организирали надежден контрол за наличието на зелен сертификат или негативен корона-тест, ще бъдат глобявани с 2000 евро. Досега размерът на паричната санкция беше 500 евро. Повече информация за глобите в различните федерални провинции можете да откриете тук: https://www.bussgeldkatalog.org/corona/