Обикновен грип ли? 20 знаменитости, убити от ковид

Коварният вирус не щади политици, както и звезди от културата, модата и шоубизнеса

Легенди
22:40 - 10 Ноември 2021
15418
Обикновен грип ли? 20 знаменитости, убити от ковид

Коронавирусът е убил до момента над 5 милиона души по света от появата на огнището в Китай през декември 2019 г., според данни от американския университет “Джон Хопкинс”. Сред жертвите на коварния вирус, който някои все още смятат за настинка или обикновен грип, са и хиляди известни по света личности от културата, шоубизнеса, политиката, спорта.

Ето 20 известни личности, които за съжаление загубиха битката с ковид-19:

1. Лари Кинг (1933-2021)

Легендарният телевизионен водещ Лари Кинг почина на 87-годишна възраст през януари 2021 г., след като беше приет в болница заради усложнения от коронавирус. В продължение на повече от 25 години той интервюира световни знаменитости, политици и хора, които попадат под светлините на прожекторите. Лари Кинг успява да си изгради репутация, благодарение на умението си да бъде диалогичен. При него гостуват най-големите имена в Холивуд, от Елизабет Тейлър и Франк Синатра до Ал Пачино и Брад Пит. Исторически става кадърът, който запечатва целувката му с Марлон Брандо. Лари Кинг успява да събере израелския премиер Ицхак Рабин и шефа на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат, разговаря с бивши и настоящи американски президенти - от Ричард Никсън до Барак Обама. Кинг отразява редица световни събития от войни до избори. 

2. Кензо Такада (1939-2020)

Кензо Такада почина на 81-годишна възраст през октомври 2020 г., след като се разболя от COVID-19. Японският моден дизайнер издъхна в Американската болница в парижкото предградие Ньои-сюр-Сен. Кензо беше първият японец, който се наложи в света на модата в Париж в началото на 60-те години на миналия век. Той се прочу във френската столица, където протече цялата му кариера. Модната линия, която носи неговото име, стана популярна с ярките си цветове и оригинални щампи. Първата линия с дрехи за мъже се появява през 1983 г., а първият му парфюм - през 1988 г.

3. Колин Пауъл (1937-2021)

Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, почина на 84 г. от усложнения от COVID-19. Той беше опитен професионален войник, чиято кариера го отведе от бойното дежурство във Виетнам, за да стане първият чернокож съветник по националната сигурност по време на края на президентството на Роналд Рейгън и най-младият и първи афроамерикански председател на Съвместния началник-щаб при президента Джордж Х. У. Буш. Неговата национална популярност се покачи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив, и за известно време в средата на 90-те години той беше смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати. Генералът бе напълно ваксиниран, но той страдаше от напреднала форма на Паркинсон, както и от рак и имунната му система е била компрометирана.

4. Валери Жискар д`Естен (1926-2020)

На 94 години в края на миналата година почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен. Причина за смъртта му са последствия от коронавирусна инфекция. През миналата година той бе хоспитализиран няколко пъти заради сърдечни проблеми. През 1974 г., когато е на 48, печели президентските избори във Франция. Управлява до 1981 г.  Жискар д'Естен ще бъде запомнен с поредица радикални за времето си реформи като легализацията на абортите, улесняване на правилата за разводите и намаляването на възрастта за гласуване на 18 г. Радетел за обединена Европа, д'Eстен полага основите на единната европейска валута заедно с бившия западногермански канцлер Хелмут Шмит. Съдейства за укрепването на френско-германския тандем, за разширяването на общия пазар, отстоява позицията за необходимост от диалог между Изтока и Запада и е ключова фигура в изготвянето на проекта за европейска конституция.

5. Серджо Роси (1935–2020)

Италианският дизайнер легенда и основател на едноименната марка луксозни обувки Серджо Роси също бе убит от коронавируса на 84-годишна възраст. На 14 години Серджо е вече толкава талантлив и сръчен, че заедно с брат си Франко произвеждат обувки, които бързо стават предпочитани за разходки из Италианската Ривиера. Роси основава Sergio Rossi през 1951 г., а до 2015 г. марката е собственост на френската корпорация Kering. Според Vogue, още през 60-те, марката Sergio Rossi започва да се разпознава и свързва с потребители, които залагат на качествената италианска изработка и класически женствен дизайн.

6. Мария Тереза де Бурбон-Пармска (1934-2020)

Испанската принцеса Мария Тереза де Бурбон-Пармска стана първият член на кралско семейство, починал заради усложнения на COVID-19. Новината за смъртта на принцесата съобщи нейният брат - принц Сиктус Хенри от Бурбон-Парма. Тя почина в Париж на 86 години. Мария Тереза де Бурбон-Пармска бе член на Карлисткия клон на династията Бурбони. Известна като Червената принцеса заради сравнително левите си възгледи, Бурбон-Пармска работи като професор по социология в Сорбоната в Париж и рядко използва кралската си титла.

7. Лучия Бозе (1931 - 2020)

Италианската актриса Лучия Бозе почина на 89-годишна възраст в Мадрид през март 2020 г. Снимала се е в десетки филми, сред които "История на една любов", "Дамата без камелиите", "Смъртта на велосипедиста", "Това се нарича зора", "Сатирикон". Тя беше Мис Италия през 1947 г., а същата година претендентки за титлата са още Джина Лолобриджида и Силвана Мангано. За киното я открива Лукино Висконти, след което работи с Бунюел, Жан Кокто, Фелини, Антониони, Тавиани, Емер и много други. Сред най-известните й филми е класиката "Момичетата от площад "Испания". Лучия Бозе е майка на популярния певец и телевизионен водещ Мигел Бозѐ.

8. Адам Шлезинджър (1967–2020​)
  
Американският композитор и музикант Адам Шлезинджър почина на 52-годишна възраст от коронавирус в Ню Йорк, съобщава „Варайъти“. Последната седмица Шлезинджър е бил в интензивно отделение. Пневмонията, предизвикана от  COVID-19, е била в много тежка форма и лекарите са го поддържали в медикаментозна кома. Шлезинджър е носител на три награди „Еми“ и една „Грами“. През 1997 г. е бил номиниран за „Оскар“ и „Златен глобус“ за саундтрака към филма „Музиката, която правиш“ с режисьор Том Ханкс. Той е автор и на някои от известните детски песни от филма „Ледена епоха“ и телевизионното шоу „Улица Сезам“. Бил е музикален продуцент на Робърт Плант. Като музикант е участвал в групите „Fountains of Wayne“ и „Ivy“.

9. Владимир Меншов (1939-2021)

Руският филмов режисьор и носител на "Оскар" за филма "Москва не вярва на сълзи" - Владимир Меншов, почина след усложнения от COVID-19 през лятото на 2021 г. Работи като актьор, а след това и като режисьор и спечели международна слава с филма си "Москва не вярва на сълзи", който печели "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 1981 г. Владимир Меншов е обичан в Русия заради комедията си "Любов и гълъби", излязла през 1984 г. и все още един от най-гледаните филми на руската телевизия.

10. Василий Лановой (1934-2021)

В началото на 2021 г. на 87-годишна възраст почина народният артист на СССР Василий Лановой. Преди това е бил хоспитализиран с коронавирус. Той бе любимец на няколко поколения киномани и поклонници на седмото изкуство, както в Русия, така и в други страни. Сред най-ярките му филмови роли са участията му във  филмовите класики "Война и мир" и  "Ана Каренина", „Как се каляваше стоманата,“ "Офицери", "Огарьово 6" и "Петровка 38". Общо актьорът е играл в повече от 50 филма и сериали.

11. Владимир Коренев (1940-2021)

Още един известен руски актьор - Владимир Коренев, известен с участието във филма "Човекът-амфибия", почина в началото на 2021-ва на 80 години след прекаран COVID-19. Той е студент последен курс в московския театрален институт ГИТИС, когато го канят за главната роля в "Човекът-амфибия" - Ихтиандър - момчето с хриле, което живее в океана. Така той изиграва персонажа от едноименния романа на големия руски писател-фантаст Александър Беляев. Коренев се е снимал в около 30 филма, но голямата му страст е театърът. От 1961 г. работи в московския драматичен театър "Станиславски". Други популярни филми на Владимир Коренев са "Децата на Дон Кихот", Синовете на отечеството", "Последната битка", "Криминален талант". Безспорно обаче най-емблематичната му роля е тази в "Човека-амфибия".

12. Марк Блум (1950-2020)

Американският актьор Марк Блум почина от усложнения, вследствие от коронавируса. Той участва в известни филми като „Дънди крокодила“, „Семейство Сопрано“ и „Любовта е сляпа“.  Заедно с Мадона Брум участва в комедийния филм "Отчаяно търся Сюзън".

13. Ник Кордеро (1978-2020)

След усложнения от коронавирус си отиде и бродуейската звезда Ник Кордеро. Той е сред младите жертви на китайската болест - отиде си едва на 41 години, след като прекара 90 дни в болница в битка за живот и след като се наложи и ампутация на крака му вследствие на тежка инфекция, причинена от ковид.

14. Луис Сепулведа (1949-2020)

Чилийският писател Луис Сепулведа, който бе принуден да живее в изгнание по време на диктатурата на Аугусто Пиночет, умря през април 2020 г. на 70-годишна възраст в Испания от Ковид-19. Той участва в младежки комунистически движения в родината си. През 1973 г. е задържан за две години и половина от режима на Пиночет, а след това е освободен условно благодарение на усилията на "Амнести интернешънъл". През 1977 г. напуска Чили, където повече никога не се връща. От 80-те години на миналия век живее в Европа. Автор е на двайсетина романа, хроники, разказа, новели и басни за деца, които са преведени в около 50 страни по света. Сред бестселърите му е "Старецът, който четеше любовни романи".

15. Ким Ки-дук (1960-2020)

Корейският режисьор Ким Ки-дук почина на 59-годишна възраст след усложнения от Ковид-19. Смъртта на режисьора настъпи в Латвия, където той искал да получи гражданство и да си купи имот. Ким Ки-дук бе едно от най-големите имена на източноазиатското кино, има „Златен лъв“ от фестивала във Венеция през 2012 г. за „Пиета“. Носител е на „Сребърен лъв“ за най-добър режисьор от същия кинофорум от 2004 г. за филма „3-Iron“ („Стик № 3“), през 2004-а получава „Сребърна мечка“ от Берлинския филмов фестивал за „Самарянката“ и през 2011 г. печели „Особен поглед“ от Кан за „Arirang“. Има две номинации за „Оскар“ за чуждоезикова продукция. Завършилият живопис в Париж Ким Ки-дук ("Островът", "Истинска измислица", "Лошо момче", "Пиета", "Майка", "Пролет, Лято, Есен, Зима и пак Пролет") разказва истории наелектризирани със страст и мъчителни за удържане енергии, винаги с пълнокръвни герои. Сцените му са с изключителни визуални композиции, много чувствени, почти без диалог - в "Стик №3" главната героиня има само две реплики - "Да се нахраним" и "Обичам те". Режисьорът често бе обвиняван в женомразие, през 2017 г. и 2018 г. получава обвинения за сексуално насилие от четири жени. Ким Ки-дук завежда дело срещу четирите жени за клевета, но съдът не отсъжда в негова полза. Делото се разглежда като победа за #MeToo в Южна Корея.

16. Нели Каплан (1931-2020)

Френската режисьорка на култовия филм "Годеницата на пирата" /1969/, писателка анархо-феминистка и икона на Новата вълна, почина от Ковид-19 на 89-годишна възраст през 2020-та. Тя произхожда от руско еврейско семейство и пристига във Франция от Буенос Айрес на 22-годишна възраст. Дебютира в киното под крилото на режисьора Абел Ганс, с който си сътрудничи десетина години. Каплан пише еротични материали, които се сблъскват с цензурата. През 1974 година публикува под псевдоним първия си роман "Memoires d'une liseuse de draps" /"Мемоарите на четящата по чаршафи"/. Режисьорката става известна с култовата лента "Годеницата на пирата", с която участва в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция. Във филма се разказва за разкрепостена млада дама /Бернадет Лафон/, отмъщаваща си на жителите на френско село, които не могат да я понасят заради свободомислието й.

17. Елис Марсалис (1934-2020)

Големият джаз музикант Елис Марсалис наричан „патриарх на джаза“, почина на 2 април на 85-годишна възраст, след като се зарази с коронавирус. Известният американски пианист и преподавател, с десетки албуми в музикалната си кариера, обхващаща няколко десетилетия, е баща на тромпетиста Уинтън и саксофониста Бранфорд. Роден в Ню Орлиънс - епицентър на световния джаз - през ноември 1934 г. Елис записва с групи и музиканти като „Канонбол“, Нат Адърли, Маркус Робъртс и Къртни Пайн. Елис става част от Музикалната зала на славата в Луизиана през 2018 г.

18. Камен Чанев (1964-2020)

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев също стана жертва на коронавирус. Той бе приет за лечение в болницата в Стара Загора през ноември 2020-та. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера и балет и на Пражката опера в Чехия. Изявявал се е в основния теноров репертоар на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Започва работа в Софийската опера през 1992 г. След пет сезона се мести в Прага, където се изявява в продължение на 2 години. Пее в основния теноров репертоар, както у нас, така и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Изявявал се е и на сцените на Виенската Щатсопера и на Арена Ди Верона. От 2016 г. бе в трупата на Държавната опера в Стара Загора.

19. Андрю Джак (1944-2020)

COVID-19 покоси и британския актьор и учител по сценична реч Андрю Джак. Той изигра ролята на майор Калуан Емат в два от новите епизоди от сагата "Междузвездни войни" - "Силата се пробужда" (2015) и "Последният джедай" (2017).  Андрю Джак бе и преподавател по сценична реч. Той обучаваше на "елфически" език актьорите от филмовата поредица "Властелинът на пръстените".

20. Джей Бенедикт (1951-2020)

Актьорът Джей Бенедикт, снимал се във филма "Пришълците" на Джеймс Камерън, умря през 2020 г. на 68-годишна възраст от усложнения вследствие на заразяване с новия коронавирус. Освен с участието си в "Пришълците", той е известен и с ролята си в излезлия по екраните през 2012 г. екшън "Черният рицар: Възраждане" на Кристофър Нолан. Последните роли на Бенедикт са тези на доктор Шуман и на ранен мъж съответно във филмите от 2017 г. "Мадам" и "Hostile". Снимал се е също във френски продукции, сред които посветеният на Шарл дьо Гол минисериал "Великият Шарл" , и испански филми