Облекло с графен предотвратява привличането на комарите от кожата

Специалистите от университета "Браун" съобщават за нов материал, способен да прикрива носещия го индивид

Новини
21:38 - 31 Август 2019
2536
Облекло с графен предотвратява привличането на комарите от кожата

В хода на историята болестите, предадени от комарите на хората, вероятно са причинили повече страдания, отколкото всички войни, взети заедно. Настоящите техники за борба с досадните кръвопийци обикновено включват химикали, които обаче могат да имат странични ефекти както за човека, така и за заобикалящата го среда.

Солидното облекло може да помогне, но както всеки, прекарал известно време на открито в компанията на комари знае, те са склонни към упорство и в крайна сметка намират начин да ни ухапят. Решение на този проблем предлагат американски учени, пише сайтът Медгаджет, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Специалистите от университета "Браун" съобщават за нов материал, способен да прикрива носещия го индивид от комари, като не позволява на привличащите насекомите химикали да проникват през тъканта. Материалът освен това помага и за физическото блокиране на комарите, пречейки им впиват устните си органи в кожата.

За направата на новия материал са използвани множество пластове графенов оксид.

Графенът има цял куп необичайни и вълнуващи свойства. Напластен на по-плътни слоеве, той изглежда блокира преминаването на много химикали, отделяни от кожата и чрез потта. Комарите използват тези химикали като сигнали, за да преследват плячката си, така че блокирането им съответно помага да се избегне привличането на комарите.

За да докажат, че материалът им работи, специалистите са ангажирали неколцина смелчаци, готови да споделят компанията на десетки лакоми комари. Направените тестове са показали, че насекомите не проявяват никакъв интерес към апетитната човешка кожа, покрита с графеновата тъкан.