Обрат: Пленумът на БСП вкара Станишев в листата, предстои гласуване

Противниците на Нинова предложиха за кандидат-депутати и Антон Кутев, и Валери Жаблянов

Политика
17:46 - 14 Април 2019
3643
Обрат: Пленумът на БСП вкара Станишев в листата, предстои гласуване

Започна тайното гласуване за подреждането на евролистата на БСП.  Членовете на Националния съвет ще трябва да изберат партийната квота в листата за предстоящите избори.

Стана ясно, че до момента има 6 допълнителни предложения, като по този начин се редактира първоначално предложена от Корнелия Нинова изборна листа. Сред добавените имена са тези на Сергей Станишев, Антон Кутев, Борислав Гуцанов, Валери Жаблянов и други.

Вече бяха утвърдени местата в гражданска квота. Сред тях са четвъртото място в лицето на началника на кабинета на президента Иво Христов и десетото място в лицето на Велизар Енчев и 17-ото за Емил Георгиев от "Екогласност". Цели шест часа продължава драматичното заседание на Националния съвет.

По-рано пред всички на заседанието на НС Димитър Дъбов предупреди Нинова, че с отказа си президентът на ПЕС да стане евродепутат той ще се превърне в нейна конкуренция за лидерския пост в БСП.

След вота ще бъдат преброени бюлетините и листата ще бъде подредена по вишегласие. Това означава, че онези, които получат най-много гласове, ще могат да се качат до второто място, без да могат да разместят четирите места за гражданската квота и коалиционните партньори.

Така, до този момент бетонирани в листата със сигурност са само водачката Елена Йончева, четвъртият в листата Иво Христов, десетият - Велизар Енчев и 17-ят Емил Георгиев. Предстои социалистите да гласуват за общо 22 имена, които трябва да си разпределят местата според подкрепата на пленума, която получат.