Обрат в позицията: Кирил Пeтков шикалкави за имунитета на Борисов

Истинското правосъдие не трябва да е бухалка, заяви лидера на ПП

Политика
20:24 - 30 Май 2023
8394
Обрат в позицията: Кирил Пeтков шикалкави за имунитета на Борисов

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков, който пристигна на площада пред президентството и се включи в протеста, коментира доста витиевато и неясно поискания от Прокуратурата имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Вярваме в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка", заяви Петков пред журналисти. С това той приключи темата и отказа да отговаря на уточняващи въпроси. Неговото правителство преди година осъществи внезапния арест на лидера на ГЕРБ, който се оказа незаконен. Сега обаче Кирил Петков бяга от отговор, най-вероятно защото ПП все пак вижда възможност да състави правителство с ГЕРБ.

Кирил Петков и Асен Василев на митинга пред Президентството

Предложението на Прокуратурата е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител - пране на пари. Оттам посочват, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

„Истинският гарант на демокрацията са протестиращите. В България има гражданско общество, което като види атака към демокрацията, пълни площада. Това е истинската гаранция, че това което успяваме да променим, ще остане променено. Хората, които искат да върнат старите служби за сигурност, реално усещат, че губят историческото си време", каза още Кирил Петков по време на демонстрацията. По думите му реформите в службите за сигурност са неизбежни. 

Според Асен Василев Европа се намира на кръстопът. „Спуска се нова желязна завеса, която разделя Европа на две – свободна, демократична просперираща или Европа на бившия Съветски съюз. Националните предатели са тези, които искат да отклонят България от това да стои от правилната страна на тази желязна завеса", допълни той.