Общинският съветник Благовест Георгиев заяви, че не е избягал от местопроизшествието след пътен инцидент през април

Новини
11:10 - 27 Юни 2024
846
Общинският съветник Благовест Георгиев заяви, че не е избягал от местопроизшествието след пътен инцидент през април

За детайлите ще се произнесат компетентните органи, не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си.

Това заяви общинският съветник Благовест Георгиев в изявление пред журналисти в Столичния общински съвет днес.

В началото на април тази година от МВР съобщиха за катастрофа в София, при която виновният водач е избягал от местопроизшествието на кръстовището на улиците „Драган Цанков“ и „Кирил Видински“. Лек автомобил „Ауди“ навлиза в насрещното платно и реализира пътно произшествие с друго превозно средство. Водачът не е спрял и е напуснал мястото на катастрофата. Органите на реда са установили самоличността на 43-годишния водач. Пред тях мъжът е заявил отказ да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха тогава от МВР.

Георгиев веднага след инцидента беше изключен от групата на ("Продължаваме промяната-Демократична България "Спаси София"), както и от всички комисии към Столичния общински съвет. Кметът Васил Терзиев също поиска оставката на Георгиев с аргумента, че правилата и законите трябва да важат еднакво за всички. Поведението на Благовест Георгиев, общински съветник от групата на „Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” (ПП-ДБ-СС), е недопустимо и несъвместимо с нашите ценности и принципи, и в пълно противоречие с поетия от нас ангажимент за безопасност и сигурност в нашия град, заяви Терзиев през април.

Днес Георгиев публично се извини за случилото се и каза, че дълбоко съжалява за всички неудобства, които е причинил. Бях заклеймен от съда на общественото мнение, базирано на информация, неотговаряща на истината, спекулации и преувеличения, каза той. Според него 20 минути след случилото се, докато е още в шок, "една тежка ситуация беше превърната в медийна сензация". "Да бъда изключен от партията, която представлявах в рамките на 12 часа, без дори да бъда потърсен, за да се чуят фактите, а не жълтите новини", каза той. "Всичко, което съм постигнал, да се срине, без да мога да намеря разбиране. Не пожелавам това никому", добави общинският съветник.

Той заяви, че за първи път в живота си е отказал проба за алкохол, "тъй като много пъти стана ясно, че инцидентът се превръща в мокра поръчка срещу мен". Георгиев смята, че "не е достатъчно обигран за подобни удари под кръста". Той определи случилото се като личен проблем, злощастен инцидент, при който няма пострадали хора, а се е превърнал в кампания, отвличаща по най-елементарен начин обществото от важните проблеми.
В отговор на въпрос на БТА защо е отказал да му бъде взета кръвна проба, той отговори, че по съвет на адвокатите си не е дал проба за алкохол. Към днешна дата той отчита това като грешка, но по думите му ситуацията е била напрегната, той е бил в шок и не е можел да вземе правилното решение. Георгиев отрече да е шофирал под въздействието на алкохол.
По време на брифинга се намеси общинският съветник от Симеон Ставрев от групата на "Демократична България-Продължаваме Промяната "("Спаси София"), който каза, че във вечерта на инцидента заедно с Благовест Георгиев и други техни колеги са били на събиране при кмета на район "Оборище", на което лично Ставрев е видял, че колегата му Георгиев е бил пиян. Ставрев обаче си е тръгнал по-рано и не е предполагал, че той ще си позволи да шофира в това състояние, разказа той пред медиите.