Очаква се: Избори на 13 октомври , Главчев с нов мандат

Назарян вече обяви отказ да е премиер, а страната няма омбудсмани и нови заместници в Сметната палата

У нас
21:50 - 05 Август 2024
2513
Очаква се: Избори на 13 октомври, Главчев с нов мандат

Предизвестено и третият мандат за съставяне на правителство бе върнат неизпълнен и страната отива на поредни предсрочни парламентарни избори. Очаква се те да са в първата половина на октомври, тъй като президентът Румен Радев първо трябва да проведе разговори с потенциалните служебни министър-председатели, преди да насрочи указа за датата на вота и за назначаването на временния кабинет, предложен от премиера. Още по преди това пък трябва да проведе консултации и с парламентарните групи.

По Конституция държавният глава назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Понеже днес е 5 август, то за да са изборите на 6 октомври, трябва да издаде указа още днес, което е малко вероятно с оглед формалната процедура по разговори с групите и потенциалните премиери и последващия избор на министри. Ето защо от "Дондуков" 2 очакват това да се случи другия понеделник - за да е вотът на 13-и. Макар и служебният министър-председател, и Министерският му съвет да изглеждат предизвестени (за това по-долу).

Далеч преди провала и на третия мандат, Румен Радев даде заявка, че нито август, нито септември са удачни месеци за предизборна кампания и избори - с оглед летните отпуски и приготовленията за новата учебна година. Така или иначе до такава дилема не се стигна, защото "Има такъв народ" върна мандата днес, 5 август.

Новата-стара "домова книга"

На този фон според промените в Конституцията, които Конституционният съд не събори с решението си от 26 юли, за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. В случая става дума за 10 позиции. На практика обаче са седем.

Единственото ново лице спрямо предходната процедура по новите текстове в основния закон е председателката на парламента Рая Назарян. Ето защо днес Радев даде заявка, че тя ще е първият човек, с когото ще разговаря, като срещата бе насрочена за 15:00 ч. днес.

Изходът от нея бе предизвестен - Назарян вече публично обяви, че няма да приеме поста на служебен министър-председател.

"Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа", заяви тя още в края на юли.