Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан

Новини
21:00 - 09 Декември 2021
4186
Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан

Обединяват столичната педиатрия и университетска болница "Лозенец". Служебният здравен министър съобщи в предаването 'Още от деня", че протоколът за сливането е подписан.

В отговор лекари от болница "Лозенец" отново излязоха на протест след като неофициално се сдобили с нотариално заверен протокол.

"Това, което се вижда на пръв поглед, че болница "Лозенец" с цялата ѝ територия се поглъща от дружеството, което е университетска болница по педиатрия", каза доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

"Не е заповед, а е решение. Протоколно решение. Подписах го вчера. Да, едната болница се влива в другата. Точно това се прави", коментира д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.
От "Лозенец" се опасяват, че сливането ще доведе до огромни сътресения в двете болници.

"Това ще доведе не само до съсипването на "Лозенец", но и на детската болница. Това ще доведе и до огромен конфликт между два конкуриращи се медицински факултета", допълни доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".
Здравният министър каза, че юридическата процедура по сливането ще отнеме между 6 и 8 месеца. И обясни, че дотогава промени в работата на двете болници няма да има.

"Разликата е, че ще имат едно ръководство, а не два борда, както е сега. Държавата, властта, се отказва от привилегията си да има правителствена болница и отваря вратите си за болните деца", поясни министър Стойчо Кацаров.
"Тази болница е прекалено малка, за да изпълнява тези функции", отбеляза д-р Щерю Бояджиев, неонатолог УБ "Лозенец".

"Искаме справедливост. Искаме да си работим в болницата и да си учим студентите", каза доц. Дорина Асенова, УБ "Лозенец".
Здравният министър се закани, че шефа на "Лозенец" ще бъде сменен, защото не се справял добре с управлението. А медиците заявиха, че утре протестът им ще продължи пред здравното министерство.