Огнеборец пред Lupa.bg: Няколко души са ранени при пожар за една нощ

Общество
16:47 - 06 Декември 2021
2835
Огнеборец пред Lupa.bg: Няколко души са ранени при пожар за една нощ

Тази нощ са пострадали трима души при пожар в Тетевен. Има ранени и в Плевен, и Ботевград. Причината за пламъците е човешка небрежност. Няма увеличаване на броя на пострадалите и загиналите при пожар спрямо други години. Това обясни пред Lupa.bg инж. Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец”.

В Плевен жена на около 70 г. е оставила неизгасена цигара в пепелник, който е паднал и това е възпламенило жилището й, поясни експертът.

„За да няма повече инциденти, не бива да се претоварват електрическите инсталации, отоплителните удреди да се включват в отделни кръгове, бушоните да са изрядни, за да няма къси съединения“, съветва инж. Станков.

„При отопление на газови печки и използване на газови бутилки  хората трябва да бъдат много внимателни. При най-малките съмнения за неизрядност и мирис веднага да се спре притока на газ и бутилката да се изнесе на терасата, както и да се съобщи на 112. В никакъв случай да не се пълнят  бутилки в нелицензирани станции, защото при препълване пропан-бутанът излиза и създава проблеми. По норматив бутилките се пълнят около 80% от тяхната вместимост“, обръща внимание инж. Станков.

По думите му, особено внимателни с огъня трябва да бъдат възрастните хора над 65 г. Процентът на загиналите в отоплителния сезон от тази група е най-висок.