Огнеборец пред Lupa.bg: Задават се огромни природни бедствия

Цяла Европа ще бъде подложена на наводнения, предупреди инж. Венцислав Станков 

Общество
17:08 - 17 Август 2022
8602
Огнеборец пред Lupa.bg: Задават се огромни природни бедствия

Въпреки превантивните мерки, които вземаме, и това лято има много пожари. Високите температури и сухата растителност водят до мащабни възпламенявания. Странджа продължава да е най-невралгичната точка. Това заяви пред Lupa.bg президентът на синдикат "Огнеборец" инж. Венцислав Станков. 

По думите му над 95% от пожарите у нас се дължат на човешка небрежност и самонадеяност. По-малък е процентът на възпламеняванията от почистването на пасища и от селкостопанската техника.

В Испания, Португалия, Франция, САЩ е огнен ад. "Ние сме облагодетелствани от климата, имаме широколистни гори, които ни спасяват от крупни пожари. Правени са залесителни пояси, за да се спират въздушни течения, навявания и пожари, посочи експертът.

„Продължаваме да си говорим с всички политически ръководства на МВР за условията, в които работим. Парите за Пожарната не са достатъчни. Над 93,5 % от бюджета на МВР отиват за възнаграждения на служителите, с останалите 6,5 % трябва да се поддържа сградния фонд, техниката, да се осигуряват горива, което е крайно недостатъчно. Въпреки това нямаме напуснали служители. При обявяването на конкурс за работа при нас се наблюдава увеличаване на кандидатите. Ако до преди 4-5 години за едно място са се борили двама-трима човека, сега са значително повече. Пожарната и Гражданската защита никога не са били приоритет, на което и да е правителство.  Приоритет са борбата с организираната и битовата престъпност.

А това не бива да е така, защото промените в климата водят до повече природни бедствия и катаклизми. Цяла Европа ще бъде подложена на наводнения. Изграждаме все повече обучителни центрове с европейски пари за реакция при наводнения“, обясни синдикалистът.