Огнян Минчев: Задкулисието не желае да излезем от кризата

Политика
16:46 - 09 Август 2024
1110
Огнян Минчев: Задкулисието не желае да излезем от кризата

"Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна."

Това заяви в интервю за БНР политологът проф. Огнян Минчев. "В последните15 години са блокирани възможностите за възникване на автентични, не манипулирани политически сили – да излязат с платформа и да спечелят гражданите. Това е невъзможно.

Повечето от възникващите партии са технологични проекти, свързани с някой олигархичен кръг.

Докато това е реалността, на българската политическа сцена не може да очакваме субект с мотивация и ресурс да промени тази ситуация. Защото от задкулисието не желаят и отказват да осигурят условията да излезем от политическата криза", поясни той.

Проф. Минчев прогнозира, че „в крайна сметка политическата криза у нас ще бъде разрешена - дано то не е свързано с катастрофа и разпадане на политическата система, и сценарий, който ще бъде против интересите на българите и българския национален интерес“.

Според него разцепването на ДПС и кризата в БСП и левия сектор „ще доведат до определени, но ситуационни промени на вътрешните баланси на властовите фактори, политико-олигархичните фактори, но не и за предпоставки за нови условия за преодоляване на политическата криза“.

„Политическото напрежение и кризата не могат да бъдат успокоени от номинацията на следващия служебен премиер – Горица Грънчарова. Грънчарова очевидно е един избор, който отразява настоящото съотношение на силите между основни олигархични фактори в България. Това съотношение през последните месеци очевидно се е променило, след като Главчев вече не е приемлива кандидатура за премиер, както за президента Румен Радев, така и за политико-олигархичния ландшафт“, коментира Огнян Минчев номинацията на Грънчарова за премиер.

Според него ще ѝ е трудно да съвмести интересите в едно правителство, което няма да бъде само за двата или трите месеца до изборите, а и малко след тях, като се има предвид, колко трудно се създава редовно правителство.

"На практика не само Румен Радев, но и други основни политически фигури се крият зад тези несполучливи конституционни поправки - лидери на партии, Борисов, Пеевски, Петков, БСП и т. нат. Но Радев е ключова фигура, защото натрупа голямо количество власт, голяма част от нея неформална – власт свързана с опериране с институциите и политическите решения, поради вакуума, който се създава от липсата да се произведе нормално управление." - допълни политологът.