Огромен астероид лети към Земята

Небесното тяло е по-голямо от Хеопсовата пирамида

Мистика
17:38 - 12 Август 2019
3388
Огромен астероид лети към Земята

Потенциално опасен астероид ще се приближи до Земята в края на август т.г. Небесното тяло е по-голямо от пирамидата на Хеопс в Гиза, съобщава Американската космическа агенция.

Астероидът с кодово обозначение 2019 OU1 има обхват от 160 метра, като на  28 август 2019 г. ще бъде 40 пъти по-близо до нашата планета отколкото е планетата Венера. Разстоянието между нашата планета и потенциално опасното блуждаещо небесно тяло ще е около един милион километра. Успокоително е, че след това астероидът няма да се доближава повече до Земята, а ще започне да се отдалечава.

Неотдавна специалисти от Европейската космическа агенция (ESA) актуализираха списъка с обекти, които биха могли да представляват потенциална опасност за нашата планета. Следващият такъв е обект 2006QV89, който се очаква да е най-близо до планетата на 9 септември 2019 г. Сега този космически обект се намира на разстояние 6,7 милиона километра от Земята. Едно на седем хиляди е вероятността от сблъсък със Земята, изчисляват астрономите.

Първи в списъка на потенциално опасни обекти е астероидът 2010RF12, който според експертите ще се доближи до нашата планета през сравнително далечната 2095 година. Този обект има вероятност едно към 16 да се сблъска със Земята.