ОХ, НА БАТКО: Даниел Лорер и жена му ще управляват 6 млрд. европари

Политика
16:41 - 14 Януари 2022
7120
ОХ, НА БАТКО: Даниел Лорер и жена му ще управляват 6 млрд. европари

Значителен евроресурс от над 6 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство на иновациите и растежа, ръководено от близкия до премиера министър Даниел Лорер. Неговата администрация ще усвоява средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС за икономическа трансформация, които са около 2,5 млрд. лв., а също и още две европрограми за общо над 4 млрд. лв.

Новината бе потвърдена в петък по време на парламентарния контрол от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова как ще се гарантира независимо управление и как няма да се смесват и дублират дейности по програмите, пише "Медиапул".

От думите на министър Лорер стана ясно, че наред с плана за възстановяване той ще управлява и бъдещата програма за бизнеса "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" с ресурс 1.222 млрд. евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни изследвания, иновациии и дигитализация за интелигентна трансформация с ресурс от 885 510 000 евро.

Така, общата сума на средствата, за които ще отговаря Министерството на иновациите, ще а над 6 млрд. лв.

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има досег с темата за европарите в новата ѝ длъжност като началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Виолета Лорер на два пъти бе зам.-министър на Асен Василев (в качеството му на служебен министър) – през 2013 г. в Министерството на икономиката и през 2021 г. - в Министерството на финансите. В МФ Виолета Лорер отговаряше за Фонда на фондовете, който също управлява пари по европрограми.

Средства по бъдещата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията".