ОКОНЧАТЕЛНО: ВАС отряза коалицията на Доган

Почетният председател на ДПС и хората му ще разчитат на резервния вариант "Алианс за права и свободи"

Актуални новини
15:24 - 12 Септември 2024
4711
ОКОНЧАТЕЛНО: ВАС отряза коалицията на Доган

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отряза коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври.

Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и свободи" (АПС), регистрирана от близките до Доган партии ЗНС и СБОР.

Фракцията на Доган подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на тази коалиция за вота. Съперниците им от лагера на Делян Пеевски обаче също бяха поискала комисията да запише за вота тяхна собствена коалиция – "ДПС-Ново начало". ЦИК прие заявленията на коалициите и впоследствие отказа да ги регистрира. Аргументът на комисарите беше, че и двете имат в наименованията си абревиатурата ДПС, а Изборният кодекс забранява една партия да участва в повече от една коалиция за едни и същи избори.

"ДПС-Ново време" първа обжалва отказа във ВАС. Съдът отсъди в полза на Пеевски и нареди на ЦИК незабавно да регистрира неговата коалиция, както и стана. Освен това, върховните съдии посочиха в решението си, че Изборният кодекс позволява на една партия да се яви на избори или самостоятелно, или само в една коалиция. И уточниха, че това правило ще бъде нарушено, ако въпросната партия вече е регистрирана за участие в тези избори, независимо дали е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Това решение на ВАС стана основание ЦИК да отхвърли заявлението, подадено от обкръжението на Ахмед Доган да регистрира ДПС като партия самостоятелно за изборите. Преди това лагерите на Доган и Пеевски разиграваха изборните комисари, като подадоха около дузина искания за регистрация и оттегляне на заявления за регистрацията на движението за самостоятелното му участие във вота. Накрая ЦИК констатира, че председатели на партията са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно, и имат еднакви права, и комисията не може да разрешава спора между двамата.

В крайна сметка, нещата се стекоха така, че Пеевски излезе победител – поне за момента, тъй като "ДПС-Ново време" беше регистрирана, а заявленията на лагера на Доган да се регистрират коалицията му "Демокрация, права и свободи-ДПС" и отделно партията ДПС пропаднаха.