Окръжният съд в Ловеч призна за виновен подсъдим за убийство по непредпазливост

Новини
13:59 - 01 Април 2022
1032
Окръжният съд в Ловеч призна за виновен подсъдим за убийство по непредпазливост

Окръжният съд в Ловеч призна за виновен подсъдим за убийство по непредпазливост. 

Делото е разгледно по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщиха от пресцентъра на съда. Обвиняемият Петър Х. е признат за виновен за това, че на 10 март 2019 г., след умишлено нанесена средна телесна повреда, е причинил по непредпазливост смъртта на баща си.

Възрастният мъж е бил приет в болница след нанесен му побой. Бил е в сравнително добро общо състояние, с наранявания по главата. Три дни по-късно внезапно се е влошил и седмица след това е починал. Като причина за смъртта са посочени субдурален хематом и мозъчен оток, се посочва в съобщението на съда в Ловеч. 

Според обвинителния акт подсъдимият не е целял съзнателно смъртта на баща си, но е бил длъжен и е могъл да предвиди, че ударите по главата може да доведат до по-тежък резултат от средна телесна повреда. От прокуратурата са поискали наказание от три години "лишаване от свобода", което, предвид съкратеното съдебно следствие, да бъде намалено с една трета. Представителят на държавното обвинение е посочил и че подсъдимият е с чисто съдебно минало и има задължения към семейството си. 

Присъдата, наложена на Петър Х., е две години "лишаване от свобода", условно, с изпитателен срок от пет години. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативен съд  - Велико Търново.