Окръжният съд в Ямбол отложи делото за убийството на 17-годишно момиче от пастрока му

Общество
13:25 - 27 Май 2022
1378
Окръжният съд в Ямбол отложи делото за убийството на 17-годишно момиче от пастрока му

Окръжният съд в Ямбол отложи днес делото за убийството на 17-годишно момиче от пастрока му. Престъплението е извършено по особено жесток начин на 12 август м.г. в ямболското село Недялско.

Причината да се насрочи нова дата за разглеждане на делото бе, че в съдебната зала не се явиха шестима от призованите свидетели, а някои от тях са напуснали и страната. Делото се гледа от двоен съдебен състав, поради тежестта на престъплението. Както писа БТА, тялото на 17-годишната Мария Христова, която е била бременна, бе намерено на 19 август м. г.  от нейни близки в кладенец край селото.

Обвиняем за убийството е 44-годишният Йовчо Стоянов, който съжителствал с майката на момичето. Мъжът бе задържан за тежкото престъпление на 20 август 2021 г. Близки на убитото момиче разказаха днес пред съда, че пастрокът ѝ е упражнявал над нея и сексуално насилие. Той самият отрече да е насилвал доведената си дъщеря, както и да е извършил убийството. Майката на убитото момиче, Тодорка Христова, каза пред журналисти, че иска най-тежката присъда за бившия си мъж, когото преди да бъде извършено убийството напуснала заедно с другите си три деца.

Съдът отхвърли искането на защитата на Йовчо Стоянов за по-лека мярка за неотклонение и той остава в ареста. Съдът счете, че искането е неоснователно и е налице реална опасност подсъдимият да се укрие. Според повдигнатото обвинение законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна, уточни за БТА прокурорът Милен Божидаров. Новото разглеждане на делото е насрочено за 10 юни в Окръжния съд в Ямбол, като се очаква със съдействието на органите на реда да се призоват на делото всички свидетели и вещи лица.