Омикрон настъпва у нас догодина

Актуални новини
20:21 - 10 Декември 2021
3117
Омикрон настъпва у нас догодина

Новият вариант на коронавируса Омикрон вероятно ще се разпространи у нас в началото на следващата година. Прогнозата направиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според доц. Любомира Гломб, данните показват, че мутациите не са променили рецептора на вируса. Това означава, че всички лечения и профилактики, насочени към S-протеина, ще са приложими и при Омикрон. Включително и ваксинирането. На този фон у нас се запазва тенденцията за спад в броя на новите заразени. За последното денонощие случаите са малко над 1 800 или 5% от изследваните.

„Вирусът мисля, че ни дава отсрочка до коледните и новогодишните празници, ще го мислим догодина. Хората, които са преболедували, без да са ваксинирани, имат относително нисък неутрализационен титър на антителата. Тоест, неутрализират вируса в ниска степен. 40 пъти по-малко, отколкото изходния вариант. А хората, които са  преболедували, и ваксинирани, го неутрализират в по-добра степен и това е светлина в тунела”, категорична е доцент Любомира Николаева – Гломб.