ООН евакуира със самолет болни от Йемен

От Сана, която е под контрола на йеменските бунтовници хуси, бяха изведени седем деца

Свят
17:22 - 03 Февруари 2020
1465
ООН евакуира със самолет болни от Йемен

ООН извърши днес първата евакуация на болни със самолет от йеменската столица Сана от 2016 г., предаде Франс прес. От Сана, която е под контрола на йеменските бунтовници хуси, бяха изведени седем деца.
Самолетът потегли от Сана към йорданската столица Аман.

Летището на Сана е затворено за търговски полети от 2016 г.
"Днес е много важен ден. Това е първият полет по медицински въздушен мост. Става дума за пациенти, които не могат да бъдат лекувани в Йемен и които ще бъдат закарани в Йордания", каза пред журналисти Лиз Гранд, координаторка на ООН в Йемен, допълва БТА.

По оценки на ООН Йеменският конфликт е довел до една от най-тежките хуманитарни кризи. Двете страни в конфликта са подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които превзеха столицата Сана през 2014 г., и правителствените сили, подкрепяни от коалиция, предвождана от Саудитска Арабия.

Коалицията, която контролира йеменското въздушно пространство, обяви през ноември миналата година, че ще даде разрешение за отпътуване от Йемен на пациенти, които имат нужда от медицинска помощ в чужбина.

Специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс заяви миналия месец, че 30 йеменски пациенти ще бъдат евакуирани, за да получат медицинска помощ, каквато не може да им бъде оказана в Йемен.