ООН: Гърция продължава да нарушава някои норми за задържане

Актуални новини
13:55 - 14 Декември 2019
1879
ООН: Гърция продължава да нарушава някои норми за задържане

Група експерти на ООН заявиха, че въпреки някои подобрения, Гърция продължава да нарушава някои международни задължения относно местата за задържане, предаде Асошиейтед прес. Работната група на ООН за произволното задържане представи предварителен доклад след посещение в 20 места за задържане в страната от 2 до 13 декември.

Експертите отбелязаха някои проблемни сфери както в наказателната правосъдна система, така и в тази на миграцията, предава БТА.

Групата, която посети Гърция, след като бе поканена от правителството, заяви, че е имала неограничен достъп до места за задържане и е получила пълно сътрудничество от страна на гръцките власти.

Пренаселеност в местата за задържане, неотделяне на заподозрени в предсъдебно задържане от вече осъдени затворници, липса на достъп на кандидатите за убежище до преводачи и юридическа помощ и съобщения за произволни връщания на мигранти в Турция, са основните очертани от експертите проблеми.

Групата заяви, че промяната в наказателния кодекс, намаляваща продължителността на присъдите и окуражаването на алтернативи като обществено полезен труд са позитивни стъпки напред. Групата отбеляза също, че условията в затворите и полицейските арести в Гърция като цяло не отговарят на международните стандарти.