ООН: Палестинци са били сексуално насилвани от евреи

Десетки са загинали при насилствено извеждане от Газа, разкри доклад на службата по правата на човека

Новини
16:00 - 31 Юли 2024
2573
ООН: Палестинци са били сексуално насилвани от евреи

Хиляди палестинци са били насилствено изведени от Газа, понякога от бомбоубежища, и завлечени в арести в Израел, където някои са били измъчвани и десетки са загинали, разкри доклад на службата по правата на човека на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Много от задържаните палестинци в Газа от началото на войната на 7 октомври са били отведени на контролно-пропускателни пунктове, докато са бягали от военната офанзива на Израел или от училищата и болниците, където са се укривали, се казва в доклада от 23 страници, базиран основно на интервюта с освободени задържани и други жертви и свидетели.

Често те са били със завързани очи и оковавани,

преди да бъдат транспортирани до Израел и поставени във военни центрове, подобни на клетки, и принудени да носят нищо освен памперси за продължителни периоди, се казва в съобщението. В доклада на ООН се казва, че 

53 задържани са починали в ареста.

"Свидетелствата, събрани от моята служба и други субекти, показват набор от ужасяващи действия, като уотърбординг и насъскване на кучета срещу задържани, наред с други действия, в грубо нарушение на международното право за правата на човека и международното хуманитарно право", каза върховният комисар за правата на човека ма ООН Фолкер Тюрк в изявление, придружаващо доклада.

Докладът призовава за незабавното им освобождаване, както и за освобождаването на останалите заложници измежду 253-мата, отвлечени в Израел при атентатите на 7 октомври, при които бяха убити 1200 души.

Израелските военни заявиха, че разследват твърдения за малтретиране на задържани в съоръжения в Израел, но отказаха да коментират конкретни случаи. Те

планират постепенно премахване на лагера Сде Тейман в пустинята Негев,

който беше цитиран както в доклада на ООН, така и от групата за защита на правата на палестинците като място за малтретиране на задържани.

Въпросът със задържаните допринесе за международния натиск върху Израел относно воденето му на войната в Газа, която сега наближава началото на 11-ия месец. През май Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва твърденията за израелско малтретиране на палестински задържани.

Това също предизвиква вътрешно напрежение в Израел, където тази седмица десни протестиращи нахлуха във военни комплекси,

където израелските войници трябваше да бъдат разпитани като част от разследване на предполагаемо малтретиране на палестински задържан.

Палестинците, задържани в Израел, са предимно мъже и момчета и включваха и включват редица лекари, медицински сестри и техните пациенти, както и пленени палестински бойци, се казва в доклада.

Някои са били обект на сексуално насилие, се казва, без да се посочва броят на инцидентите.

Докладът, който беше споделен с правителството на Израел и палестинските власти, не казва колко задържани са били освободени оттогава. Говорител на ООН каза, че е невъзможно да се определи.