ООН: Повече от 60 страни се затрудняват да си доставят храна

В Сиера Леоне консумацията на питателни храни от по-бедните хора намалява

Свят
16:21 - 10 Август 2022
1627
ООН: Повече от 60 страни се затрудняват да си доставят храна

Повече от 60 държави по света се затрудняват да си позволят внос на селскостопански продукти, според специална работна група на ООН, създадена по-рано тази година, за да се справи с нарастващата продоволствена несигурност след инвазията на Русия в Украйна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Работната група фокусира вниманието си върху десетки страни по света, включително Колумбия, Малави, Пакистан и Мианмар, според документ, с който редакцията се е запознала.

В резюмето на среща, ръководена от служители на ООН на 28 юли, се казва, че работната група "продължава да се фокусира върху високите разходи за внос, засягащи платежния баланс в над 60 държави", както и предизвикателствата пред продоволствената сигурност, произтичащи от девалвацията на обменните курсове и националните бюджети, които се борят да си позволят "основен внос".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сформира 32-членната Глобална група за реагиране при кризи, или GCRG, през март - след като Русия нахлу в Украйна (и двете страни са основни производители на храни-бел. "Политико") през февруари - за да предостави политически предложения за справяне с кризи в енергетиката, финансите и хранителния сектор.

Във видения от редакцията документ пише, че участниците подчертават как: "В Сиера Леоне консумацията на питателни храни от по-бедните хора намалява в резултат на повишените цени. Подобни рискове се съобщават от Колумбия, Конго, Чад, Еквадор, Ирак, Кения, Малави и Мавритания."

Текстът продължава: "Потребителските организации съобщават, че цените нарастват все по-бързо в Пакистан, Мианмар, Перу, Малави, Бурунди и Нигерия и нарастващ брой хора трябва да плащат "прекомерно" за стоки от първа необходимост. Около 12 правителства са близо до фалит по дълга, а други търсят възможности за облекчаване на дългове."

Тази неофициална консултативна група за хранителна криза е заседавала 13 пъти тази година, но не се споменава за нейното съществуване на уебсайта на ООН. Говорител на ООН каза, че не могат да коментират информацията.

Участник в срещата на 28 юли каза, че няма фиксиран състав на групата и че около 30 до 40 души са били поканени да присъстват на последната среща.

ООН договори с помощта на Турция споразумение, което помогна да се отворят отново за търговски износ на храни черноморските пристанища на Украйна.От изтеклия документ става ясно обаче, че именно най-уязвимите страни не са получили гаранции, че ще имат приоритет за получване на хранителните доставки от Украйна.