ООН: Със 122 млн. повече са гладуващите в света

Свят
18:00 - 13 Юли 2023
1194
ООН: Със 122 млн. повече са гладуващите в света

Със 122 милиона души се е увеличил броят на хората в света, изправени пред глад, от 2019 г. насам поради пандемията и многобройните метеорологични шокове и конфликти, включително войната в Украйна, според най-новия доклад "Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света" (SOFI), публикуван вчера съвместно от пет специализирани агенции на ООН.

Ако тенденциите се запазят, целта за устойчиво развитие, насочена към елиминиране на глада до 2030 г., няма да бъде постигната, предупреждават Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), Международният фонд за развитие на селското стопанство (IFAD), Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Световната здравна организация (СЗО) и Световната продоволствена програма (WFP).

Изданието на доклада от 2023 г. разкрива, че между 691 и 783 милиона души са били изправени пред глад през 2022 г., със среден диапазон от 735 милиона. Това представлява увеличение от 122 милиона души в сравнение с 2019 г., преди пандемията от КОВИД-19.

Въпреки че броят на гладуващите в световен мащаб е останал без промяна между 2021 г. и 2022 г., има много места в света, изправени пред задълбочаващи се хранителни кризи. Напредък в намаляването на глада се наблюдава в Азия и Латинска Америка, но гладът все още нараства в Западна Азия, Карибите и във всички подрегиони на Африка през 2022 г. Африка остава най-засегнатият регион, като един на всеки пет души на континента е бил изправен пред глад, или над два пъти повече от средното за света.

"Има региони, които са напът да постигнат някои цели в областта на храненето до 2030 г., но като цяло се нуждаем от интензивни и незабавни глобални усилия за спасяване на Целите за устойчиво развитие. Трябва да изградим устойчивост срещу кризите и сътресенията, които водят до продоволствената несигурност – от конфликтите до климата", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш чрез видеосъобщение по време на представянето на доклада в централата на ООН в Ню Йорк.

Ръководителите на петте агенции на ООН пишат в предговора на доклада, че според прогнозите почти 600 милиона души все още ще бъдат изправени пред глад през 2030 г., а основните двигатели на продоволствената несигурност и недохранването са нашето "ново нормално".

Ситуацията с продоволствената сигурност и изхранването остава мрачна през 2022 г. Докладът установява, че приблизително 29,6 процента от световното население, което се равнява на 2,4 милиарда души, не е имало постоянен достъп до храна, измерено чрез разпространението на умерена или тежка продоволствена несигурност. Сред тях около 900 милиона души са били изправени пред сериозна продоволствена несигурност.

Междувременно възможностите на хората за достъп до здравословен начин на хранене се е влошил в целия свят: повече от 3,1 милиарда души в света - или 42 на сто - не са били в състояние да си позволят здравословна диета през 2021 г. Това представлява общо увеличение от 134 милиона души в сравнение с 2019 г.