ООН се притесни от изолирането на южноафрикански страни заради Омикрон

Антониу Гутериш призова правителствата да вземат такива мерки, че пътуването и икономическото взаимодействие да продължи

Новини
21:31 - 29 Ноември 2021
783
ООН се притесни от изолирането на южноафрикански страни заради Омикрон

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че е дълбоко обезпокоен от изолацията на държавите от Южна Африка, след като няколко страни наложиха ограничения за пътуване заради новия вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

"Апелирам всички правителства да обмислят възможността за многократно тестване на пътуващи заедно с други подходящи и наистина ефективни мерки за избягване на риска от пренасяне, така че да може да се пътува и икономическото взаимодействие да продължи", каза Гутериш.

Световната здравна организация предупреди днес, че появата на варианта Омикрон на коронавируса крие много висок глобален риск от ръст на случаите, като все повече държави съобщават за установени случаи.

Омикрон беше открит първо в южната част на Африка и много държави, включително САЩ и Великобритания, обявиха, че въвеждат ограничения за пътуванията от и до страни в района. Нивото на ваксинация срещу COVID-19 в Африка е едно от най-ниските в света поради липсата на достъп до дози на ваксините.

Гутериш отдавна предупреждаваше за опасностите от неравенството в достъпа до ваксини по света и че ниските нива на ваксинация са плодородна почва за варианти.

"Не може да обвиняваме хората в Африка за неморално ниското ниво на достъп до ваксини в Африка и те не бива да бъдат наказвани за откриването и споделянето на жизнено важната научна и здравна информация със света", каза той.