ООН: Войните по света пречат на ваксинацията на децата

Свят
11:08 - 15 Юли 2024
671
ООН: Войните по света пречат на ваксинацията на децата

Повече деца останаха извън критичните кампании за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус и магарешка кашлица миналата година, отчита ООН, цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че нарастването на конфликтите по света възпрепятства доставките на животоспасяващи ваксини най-вече в раздорни региони.

Около 14,5 милиона деца не са успели да се ваксинират през 2023 г., в сравнение с 13,9 милиона година по-рано, сочат данните на ООН. Броят им обаче беше по-нисък, отколкото по време на пандемията от COVID-19, когато около 18 милиона деца пропуснаха ваксинация.

ООН посочва, че на други 6,5 милиона деца не е поставена повече от една доза ваксина, което означава, че не са напълно защитени.

Прогнозите се основават на това колко деца са получили или първата доза, или всичките три дози от DTP ваксината - основната, която предпазва от дифтерия, тетанус и коклюш, известен и като магарешка кашлица.

84% от бебетата в световен мащаб са получили пълния си ваксинационен курс миналата година, което е под необходимото ниво за предотвратяване на епидемии.

На пресконференция миналата седмица УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че страните, засегнати от война, бележат голям ръст в броя на децата, които не са били имунизирани през 2023 г.

Най-големият спад във ваксинационния обхват в световен мащаб е отчетен е в Судан, където от 15 месеца се води гражданска война. Степента на покритие е спаднала до 57% през 2023 г. от 75% през 2022 г.

Това означава, че близо 701 000 деца в Судан изобщо не са били ваксинирани срещу смъртоносни болести, като морбили и дифтерия.

Броят на децата, които не са успели да се имунизират в окупираните палестински територии, е нараснал до 17 000 за деветте месеца на миналата година въз основа на налични данни до септември. За спавнение, през 2021 г. техният брой е бил 1000.

Судан, Йемен и Афганистан са новите участници в списъка на 20-те държави с най-много неваксинирани деца или такива с "нулева доза" през 2023 г.

По данни на УНИЦЕФ повече от половината от неваксинираните деца в света живеят в страни с нестабилна, засегната от конфликти или уязвима обстановка, въпреки че тези държави съставляват едва 28% от кохортата на новородените в световен мащаб.

Сред положителните точки в доклада на ООН е, че през 2023 г. в африканския регион са отчетени около 600 000 деца по-малко с "нулева доза", отколкото през 2022 г. Покритието на HPV ваксината, която предпазва от рак на шийката на матката, също се е подобрило в световен мащаб. Украйна също отбеляза подобрение въпреки войната си с Русия.