ОПААА! "Магнитски" напипа у нас фирма на култовия гангстер Новия Аркан

Балкани
20:42 - 08 Декември 2021
11077
ОПААА! "Магнитски" напипа у нас фирма на култовия гангстер Новия Аркан

САЩ наложиха поредните санкции към 16 физически и 24 юридически лица от няколко страни в Европа и Западното полукълбо във връзка със закона "Магнитски". В списъка отново попадна и България, но този път поне няма замесени нашенци.

Става въпрос за група гангстери от Северно Косово с лидер Звонко Веселинович (на основната снимка) и брат му Жарко Йован Веселинович. Те работят тясно и с Милан Радойчич - кум на Звонко, за който в съобщението пише, че управлява "базирана в България и контролирана или притежавана" фирма. В този контекст е спомената кюстендилската "Гарац инженеринг ООД". Тя влиза в списъка със санкционираните компании, добавя Министерството на финансите на САЩ. Компанията е регистрирана през 2014 г. с 10 лева начален капитал.

Радойчич е известен като най-силния човек сред косовските сърби и решаващ "всичко, защото държи парите в ръцете си". Той е заместник-председател на политическата партия "Сръбска листа" от 2019 г. 

Веселинович също се радва на куп различни прякори - от "лидера на пазача на моста" до "господаря на Северно Косово", бе и организатор на барикада, издигната от косовските сърби през 2011 г. За него преди години е писано в белградски медии като Б92 като за "новия Аркан" (има се предвид известния паравоенен командир Желко Ражнатович, съпруг на сръбската звезда Цеца Величкович).

Според съобщението на Финансовото министерство на САЩ към края на 2017 г. братята Веселинович са се ползвали с политически чадър за незаконна дейност. Имали договорки с политици, за да помагат на партиите им да печелят избори и са предоставяли големи суми на кандидатите.

От своя страна политиците са предоставили на братята контрол върху определени бизнеси и управление без намесата на сръбските власти. Веселинович са получавали най-апетитните инфраструктурни договори. Плащали с препрани пари от криминалните си бизнеси, пише още в съобщението.

В допълнение групата е била обвинена в предполагаемото убийство на лидера на политическа партия Оливер Иванович през януари 2018 г.

В обвинението за убийството са споменати като съпричастни всички членове на групата, включително и Милан Райко Радойчич, за който се твърди, че е контролирал или притежавал базирана в България фирма.