Опашка и пред българското посолство във Вашингтон

Избиратели признаха, че са се затруднили с боравенето с машините

Новини
22:20 - 14 Ноември 2021
1944
Опашка и пред българското посолство във Вашингтон

Гласоподаватели в секцията в българското посолство във Вашингтон се сблъскаха с дълга опашка в предобедните часове местно време.

Избиратели признаха, че са се затруднили с боравенето с машините при изборите 2 в 1 като им е отнело около 2-3 минути да подадат своя глас.

В началото на изборния ден гласуването протичаше плавно, но към 11 часа местно време образувалата се малка опашка прерасна като излезе от сградата на посолството и достигна улицата.

Около 40 човека чакаха да гласуват около 12 часа местно време. Подобна опашка имаше по време на изборите през април, когато се гласуваше с хартиени бюлетини. Според председателят на местната СИК е имало объркване при гласуването на машините и е отнемало повече време на избирателите да подадат своя глас.

В същото време за Главният консул Бойко Хаджийски заяви за БНР,  че на тези избори от секционните избирателни комисии по Източното крайбрежие има повече въпроси, които той обяснява с публикуваните в последния момент методически указания на ЦИК. Въпросите към него са били свързани предимно с тълкуване на Изборния кодекс или методическите указания.

Методическите указания от 84 страници са били приети в сряда и са били променени в петък.

Към 12 часа местно време по данни на СИК около 200 души за гласували в секцията във Вашингтон. На изборите през юли в тази секция са били подадени общо 480 действителни бюлетини.

Някои от избирателите заявиха, че се надяват на управление, което в началото да заложи на конкретни приоритети.

„Антикорупция, т.е. корупция, сиреч съдебна система и съдебна реформа и от там просперитет и поглед към Запад, а не към дезинформацията на Русия“, каза избирател, живеещ във Вашингтон от 15 години.

Секциите в Съединените Щати на тези избори са по-малко от предходните, отчасти заради обединение на места за гласуване. В същото време има отворени секции в повече щати с прибавянето на възможност за подаване на вота в Балтимор, щата Мериленд.

В осем от секциите има машинно гласуване. Това са секции в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Атланта, Сиатъл, в района на Чикаго и Лас Вегас.

На изборите в САЩ за български парламент през юли гласуваха малко над осем хиляди и деветстотин души. Това е около три процента от българската общност тук ако се съди по неофициални данни на Външно министерство. За най-много бройна се смята, че е българската общност в Чикаго.