Оправдаха гръцки ченгета за убийството на гей активист

Смъртта на Захариас Костопулос е вследствие на нанесен побой

Новини
17:58 - 03 Май 2022
1579
Оправдаха гръцки ченгета за убийството на гей активист

Гръцки съд оневини полицейски служители, обвиняеми по дело за убийството на активист на ЛГБТ общността в гръцката столица Захариас Костопулос, съобщава гръцката телевизия „Антена“. 

33-годишният Костопулос беше убит през 2018 г. след нахлуване в бижутерски магазин на атинския площад „Омония“. Смъртта му е в следствие на нанесен от собственика на магазина и още един човек побой. Във видеоматериал от деня на нападението се вижда, че мъжът понася удари и от полицейски служители, когато лежи на земята без да оказва съпротива и вероятно в безсъзнание. Според съдебномедицинската експертиза смъртта на Костопулос е причинена от инфаркт вследствие на ударите, които са му били нанесени. В организма на убития не са открити наркотични субстанции. 

Днес съдът излезе с оправдателна присъда за четиримата полицейски служители, участвали в ареста на Костопулос. Срещу тях беше повдигнато обвинение за нанасяне на смъртоносна телесна повреда. 

Другите двама обвиняеми по делото са виновни по повдигнатите срещу тях обвинения, смята съдът. 

По време на съдебното заседание в залата и извън нея е имало напрежение, а семейството на убития мъж е изразило несъгласие с решението. Председателстващият заседанието е поискал роднините да напуснат залата като ги е заплашил с арест, посочва "Антена".