Оптимизъм : Българинът купува като луд , готов да харчи

Потребителите пазаруват най-вече стоки за дълготрайна употреба

Новини
22:00 - 25 Август 2019
2664
Оптимизъм: Българинът купува като луд, готов да харчи

Огромен скок в потреблението на българина и готовност да купува отчита Институтът за пазарна икономика. Статистиката е на мнение, че от 2012 г. насам не е имало подобно оживление. 

Последните данни на НСИ показаха, че разходите растат по-бързо от доходите. Това обаче не означава, че стандартът на живот на българските домакинства запада, а напротив - следствие е на бума на пазара на труда, нарастващите заплати, трайното покачване на общия показател на доверието на потребителите и на нагласите им за закупуване на стоки за дълготрайна употреба, твърдят анализаторите.

Всичко това се наблюдава през последните години, отбелязват от ИПИ, като добавят и още една причина за тази тенденция - ниската доходност на банковите влогове, които са традиционният начин за спестяване.

Важно е да се отбележи и че дори през 2012 г. българинът да е имал по-голямо потребление, това се е дължало на съвсем други причини - загуба на трудови доходи за част от населението, което води до невъзможност за спестявания, тоест потребление на почти всички изкарани доходи.