Орехова паста с круши и радичио

за 2 порции, 35 мин

Кухня
01:53 - 27 Юли 2022
2756
Орехова паста с круши и радичио

Продукти

2 главички шалот или друг лук

1 малка глава червена цикория радичио – около 150 г

2 круши – около 250 г

25 г орехови ядки

175 г паста по избор

сол и черен пипер

1-2 с.л. зехтин

150 мл течна готварска сметана - прясно мляко или соево мляко

 

Приготвяне

Обеленият шалот се наситнява. Радичиото се нарязва на тънки ленти. Почистените от семето круши се нарязват на кубчета около 1 см. Орехите се нарязват на едро и се запичат леко на сух тиган.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Загрява се зехтинът на средна температура и се сотират лукът и крушите с разбъркване 5-6 мин. Добавят се орехите накрая. Сипва се сметаната и къкри 2-3 мин., поръсва се  със сол и черен пипер.

Отцедената паста се добавя в соса заедно с радичиото и се разбърква. Поръсва се с още черен пипер.

Вместо радичио може да се използва червено зеле, като се намачка с малко сироп от нар или балсамико.