Орехова паста с круши и радичио
за 2 порции, 35 мин
Продукти
2 главички шалот или друг лук
1 малка глава червена цикория радичио – около 150 г
2 круши – около 250 г
25 г орехови ядки
175 г паста по избор
сол и черен пипер
1-2 с.л. зехтин
150 мл течна готварска сметана - прясно мляко или соево мляко
Приготвяне
Обеленият шалот се наситнява. Радичиото се нарязва на тънки ленти. Почистените от семето круши се нарязват на кубчета около 1 см. Орехите се нарязват на едро и се запичат леко на сух тиган.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Загрява се зехтинът на средна температура и се сотират лукът и крушите с разбъркване 5-6 мин. Добавят се орехите накрая. Сипва се сметаната и къкри 2-3 мин., поръсва се със сол и черен пипер.
Отцедената паста се добавя в соса заедно с радичиото и се разбърква. Поръсва се с още черен пипер.
Вместо радичио може да се използва червено зеле, като се намачка с малко сироп от нар или балсамико.