Ориент леща със сусамов тахан
за 4 порции, 90 мин
Продукти
250 г леща по избор
1 л зеленчуков бульон
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин или олио
3 скилидки чесън
1 коренче кориандър – алтернативно коренче магданоз или малко парче пащърнак, целина
1-2 червени люти чушлета или ¼ ч.л. лют едър червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
4 домата
4 с.л. наситнен зелен кориандър – алтернативно магданоз
4 с.л. сусамов тахан
3 с.л. сок от лайм или лимон
1 щипка захар
1 глава червен лук
сол и черен пипер
малко сусамово олио – по желание
Приготвяне
Лещата се сварява в зеленчуковия бульон без да се преварява – около 20-30 мин. Отцежда се.
Чесънът, лютите чушлета, коренът кориандър се почистват и се нарязват едро. Счукват се с малко сол.
Доматите се нарязват на кубчета, обеленият червен лук - на тънки филийки. Наситнява се зеленият кориандър и се заделя малко.
Загряват се заедно маслото и зехтинът или олиото и се задушава чесновата смес и кимионът за 1 мин.
Добавя се сварената леща, доматите и основната част зелен кориандър и се задушава още 5 мин. на слаб огън.
Разрежда се с около 100 мл вода, прибавят се сусамовият тахан, захарта, сол, черен пипер и се оставя да къкри, докато леко се сгъсти. Ако се налага, може да се добави още малко вода.
Разбърква се със сока от лайм. Гарнира се с червения лук и със заделения зелен кориандър. Полива се с малко сусамово олио.