Ориент леща със сусамов тахан

за 4 порции, 90 мин

Кухня
11:17 - 01 Март 2021
2916
Ориент леща със сусамов тахан

Продукти

250 г леща по избор

1 л зеленчуков бульон

2 с.л. масло

2 с.л. зехтин или олио

3 скилидки чесън

1 коренче кориандър – алтернативно коренче магданоз или малко парче пащърнак, целина

1-2 червени люти чушлета или ¼ ч.л. лют едър червен пипер

1 ч.л. кимион на прах

4 домата

4 с.л. наситнен зелен кориандър – алтернативно магданоз

4 с.л. сусамов тахан

3 с.л. сок от лайм или лимон

1 щипка захар

1 глава червен лук

сол и черен пипер

малко сусамово олио – по желание

 

Приготвяне

Лещата се сварява в зеленчуковия бульон без да се преварява – около 20-30 мин. Отцежда се.

Чесънът, лютите чушлета, коренът кориандър се почистват и се нарязват едро. Счукват се с малко сол.

Доматите се нарязват на кубчета, обеленият червен лук - на тънки филийки. Наситнява се зеленият кориандър и се заделя малко.

Загряват се заедно маслото и зехтинът или олиото и се задушава чесновата смес и кимионът за 1 мин.

Добавя се сварената леща, доматите и основната част зелен кориандър и се задушава още 5 мин. на слаб огън.

Разрежда се с около 100 мл вода, прибавят се сусамовият тахан, захарта, сол, черен пипер и се оставя да къкри, докато леко се сгъсти. Ако се налага, може да се добави още малко вода.

Разбърква се със сока от лайм. Гарнира се с червения лук и със заделения зелен кориандър. Полива се с малко сусамово олио.