Ориенталска картофена салата (с патладжани и млечен сос)

за 6 порции, 60 мин

Кухня
07:30 - 08 Август 2024
3046
Ориенталска картофена салата (с патладжани и млечен сос)

Продукти

800 г по-дребни картофи – може пресни

400 г патладжани

5 с.л. зехтин

2 с.л. светъл сусам

2 с.л. тъмен сусам

1 с.л. семена кимион

200 г краставица

1 червена чушка

200 г домати

1 глава червен лук

90 г магданоз

30 г мента

3 с.л. сироп от нар

сол, черен пипер, лют червен пипер на люспи

150 г кисело мляко

50 г заквасена сметана

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. сусамово олио

1 ч.л. сух риган

1 щипка захар

2 ч.л. сумак

 

Приготвяне

Картофите белени или с кожичката се разполовяват по дължина. Патладжаните се нарязват на кубчета около 3 см.

Разбъркват се картофите и патладжаните с 3 с.л. зехтин, по 1 с.л. светъл и тъмен сусам, кимиона и сол. Разстилат се в тава с хартия за печене.

Пекат се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) 40-45 мин.

Краставицата и чушката се нарязват на кубчета около 5 мм. Обеленият лук и доматите също се нарязват на дребни кубчета.

Всички зеленчуци се разбъркват с наситнените магданоз и мента, с останалия зехтин и нар сиропа. Подправя се със сол, черен пипер и лютия червен пипер.

Смесват се киселото мляко, заквасената сметана, лимоновият сок, сусамовото олио, сол, черен пипер, риганът и щипката захар.

Останалият сусам се запича на сух тиган и се оставя да изстине.

Картофите и патладжаните се разбъркват със соса. Гарнират се с билковите зеленчуци.

Поръсва се с препечения сусам и със сумак.