Ориенталска картофена салата (с патладжани и млечен сос)
за 6 порции, 60 мин
Продукти
800 г по-дребни картофи – може пресни
400 г патладжани
5 с.л. зехтин
2 с.л. светъл сусам
2 с.л. тъмен сусам
1 с.л. семена кимион
200 г краставица
1 червена чушка
200 г домати
1 глава червен лук
90 г магданоз
30 г мента
3 с.л. сироп от нар
сол, черен пипер, лют червен пипер на люспи
150 г кисело мляко
50 г заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. сусамово олио
1 ч.л. сух риган
1 щипка захар
2 ч.л. сумак
Приготвяне
Картофите белени или с кожичката се разполовяват по дължина. Патладжаните се нарязват на кубчета около 3 см.
Разбъркват се картофите и патладжаните с 3 с.л. зехтин, по 1 с.л. светъл и тъмен сусам, кимиона и сол. Разстилат се в тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) 40-45 мин.
Краставицата и чушката се нарязват на кубчета около 5 мм. Обеленият лук и доматите също се нарязват на дребни кубчета.
Всички зеленчуци се разбъркват с наситнените магданоз и мента, с останалия зехтин и нар сиропа. Подправя се със сол, черен пипер и лютия червен пипер.
Смесват се киселото мляко, заквасената сметана, лимоновият сок, сусамовото олио, сол, черен пипер, риганът и щипката захар.
Останалият сусам се запича на сух тиган и се оставя да изстине.
Картофите и патладжаните се разбъркват със соса. Гарнират се с билковите зеленчуци.
Поръсва се с препечения сусам и със сумак.