Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

Култура
15:55 - 26 Юли 2024
1196
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година.

Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя е изградена изцяло с дарителски средства на "Асарел - Медет" АД и проф. Лъчезар Цоцорков, меценат на културата, добавят още от музея, като припомнят, че целогодишно в залата трезор в музейния комплекс постоянно е експонирано копие на Панагюрското златно съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. и се състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг - ритони, кани-ритони, амфора и една фиала. Счита се, че съкровището е от края на четвърти началото на трети век пр. Хр. Съдовете са с различни изображения на редица древногръцки божества и герои - Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави, припомнят от музея.