Оризова леща с пържени банани

за 2 порции, 45 мин

Кухня
09:35 - 11 Септември 2020
3768
Оризова леща с пържени банани

Продукти

125 г ориз – дългозърнест или друг по избор

180 г пресен лук или праз

250 г моркови

4 с.л. зехтин или олио

100 г леща

350 мл зеленчуков бульон

20 г масло

4 бейби банана или 2 големи

лимонов сок

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пресният лук или празът се нарязва на около 1 см дълги парченца.

Морковите се разполовяват по дължина и се нарязват напречно на малки парченца.

Зеленчуците се задушават в 2 с.л. загрят зехтин или олио около 2 мин.

Добавят се оризът и лещата и се запържва 1-2 мин. с разбъркване.

Сипва се бульонът и се оставя да заври. Къкри на слаб огън под капак около 15 мин., докато набъбнат.

Загряват се останалият зехтин или олио плюс маслото. Бананите се разполовяват по дължина и се нарязват напречно на 2 или 4 парчета в зависимост от големината.

Запържват се на силен огън откъм разрязаната повърхност 2-3 мин. Обръщат се внимателно и се пържат още 1-2 мин. до златисто.

Оризът и лещата се подправят със сол и черен пипер, гарнират се с бананите и се поливат с лимонов сок.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.