Оризова леща с пържени банани
за 2 порции, 45 мин
Продукти
125 г ориз – дългозърнест или друг по избор
180 г пресен лук или праз
250 г моркови
4 с.л. зехтин или олио
100 г леща
350 мл зеленчуков бульон
20 г масло
4 бейби банана или 2 големи
лимонов сок
сол и черен пипер
Приготвяне
Пресният лук или празът се нарязва на около 1 см дълги парченца.
Морковите се разполовяват по дължина и се нарязват напречно на малки парченца.
Зеленчуците се задушават в 2 с.л. загрят зехтин или олио около 2 мин.
Добавят се оризът и лещата и се запържва 1-2 мин. с разбъркване.
Сипва се бульонът и се оставя да заври. Къкри на слаб огън под капак около 15 мин., докато набъбнат.
Загряват се останалият зехтин или олио плюс маслото. Бананите се разполовяват по дължина и се нарязват напречно на 2 или 4 парчета в зависимост от големината.
Запържват се на силен огън откъм разрязаната повърхност 2-3 мин. Обръщат се внимателно и се пържат още 1-2 мин. до златисто.
Оризът и лещата се подправят със сол и черен пипер, гарнират се с бананите и се поливат с лимонов сок.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.