Оризова слата със зеленчуци и моцарела
за 4 порции, 40 мин

Продукти
250 г ориз по избор
1 морков
100 г бейби царевички или царевица на зърна
1 тиквичка
150 г зелен фасул
70 мл зеленчуков бульон
1 лимон
3-4 стръка магданоз
125 г моцарела (може да се замени с изкиснато бяло саламурено сирене)
1 с.л. зехтин или олио
1 малка глава червен лук
4 с.л. бял балсамов оцет или друг по-мек оцет
5 с.л. олио от гроздови семки - друго олио или зехтин
1 ч.л. мед
сол и черен пипер
Приготвяне
Оризът се сварява в подсолена вода. Оставя се да изстине.
Обелените моркови, царевицата, тиквичките и зеленият фасул се нарязват на малки парченца.
Изцежда се лимонът и се заделят 2 с.л. сок. Останалият сок се кипва с бульона. Добавят се зеленчуците, сол, черен пипер и се готви под капак 4-5 мин. Маха се капакът и се оставя да изстине.
Нарязаната моцарела, наситненият магданоз и зеленчуците се смесват с ориза.
Обеленият лук се наситнява. Запържва се кратко в загретия 1 с.л. зехтин или олио. Смесва се с оцета, заделения лимонов сок, меда и гроздовото или друго олио. Разбърква се в салатата и се подправя със сол и черен пипер.