Оризова слата със зеленчуци и моцарела

за 4 порции, 40 мин

Кухня
07:51 - 30 Септември 2025
1098
Оризова слата със зеленчуци и моцарела

Продукти

250 г ориз по избор

1 морков

100 г бейби царевички или царевица на зърна

1 тиквичка

150 г зелен фасул

70 мл зеленчуков бульон

1 лимон

3-4 стръка магданоз

125 г моцарела (може да се замени с изкиснато бяло саламурено сирене)

1 с.л. зехтин или олио

1 малка глава червен лук

4 с.л. бял балсамов оцет или друг по-мек оцет

5 с.л. олио от гроздови семки - друго олио или зехтин

1 ч.л. мед

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Оризът се сварява в подсолена вода. Оставя се да изстине.

Обелените моркови, царевицата, тиквичките и зеленият фасул се нарязват на малки парченца.

Изцежда се лимонът и се заделят 2 с.л. сок. Останалият сок се кипва с бульона. Добавят се зеленчуците, сол, черен пипер и се готви под капак 4-5 мин. Маха се капакът и се оставя да изстине.

Нарязаната моцарела, наситненият магданоз и зеленчуците се смесват с ориза.

Обеленият лук се наситнява. Запържва се кратко в загретия 1 с.л. зехтин или олио. Смесва се с оцета, заделения лимонов сок, меда и гроздовото или друго олио. Разбърква се в салатата и се подправя със сол и черен пипер.