Осъдиха бургаския бизнесмен Емил Иванов за измама със субсидии

Мъжът е подал декларация с невярно съдържание, за да вземе пари от Европейския фонд

Общество
12:27 - 10 Декември 2021
1749
Осъдиха бургаския бизнесмен Емил Иванов за измама със субсидии

Бургаският бизнесмен Емил Русев Иванов (54 години) бе осъден на една година условно с тригодишен изпитателен срок заради подаването на декларация с невярно съдържание, която му е помогнала да получи средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието, съобщиха от Върховният касационен съд (ВКС).

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. Върховните магистрати са потвърдили решението на Апелативния съд в Бургас, с което Емил Иванов е признат за виновен заради това, че на 14 май 2016 година в Средец, пред ОС "Земеделие", в качеството си на управител на "Странджа Агро" ЕООД декларирал, че обработва и поддържа в добро земеделско и екологично състояние 10 хектара в землището на село Сливово, които според заявеното от Иванов били годни за паша или косене. 

При извършена проверка на място, е констатирано, че 9 хектара от общо заявените парцели са изцяло недопустими за подпомагане, след което Иванов е предаден на прокуратурата, съобщава "Флагман".

Първоначално той е оправдан от Бургаския окръжен съд, но на втора инстанция - Апелативния съд присъдата е отменена и му е наложено наказание от една година условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2 хил. лева. Наказанието на практика е потвърдено от върховните магистрати, които считат, че санкцията отговаря на "тежестта на престъплението, личността на дееца и останалите значими по този въпрос обстоятелства, както и на необходимостта от постигане целите на индивидуалната и генералната превенция, включително и с коригиращия ефект на глобата".

Емил Русев Иванов е от Бургас, живее в ж.к."Лазур". Собственик е от 2012 година на "Странджа Агро" ЕООД, която придобива от Георги Пулев. В търговския регистър срещу името му фигурира и участието в още една фирма - "Синтекс" ЕООД.