Осъдиха на 2 години затвор бившия президент на Судан

Омар Башир е обвиненен в корупция и пране на пари

Актуални новини
12:34 - 14 Декември 2019
1664
Осъдиха на 2 години затвор бившия президент на Судан

Бившият президент на Судан Омар Башир получи две години лишаване от свобода по обвинения в корупция и пране на пари, предадоха световните агенции. Присъдата беше произнесена от съд в суданската столица и е първата от серия от юридически процедури срещу бившия судански лидер.

Международният наказателен съд освен това иска да съди Башир по обвинения за военни престъпления и геноцид във връзка с конфликта в Дарфур през първото десетилетие на настоящия век, предаде АП.

Присъдата бе произнесена година, след като в Судан избухнаха протести срещу продължилото три десетилетия авторитарно управление на суданския лидер. В резултат на протестите Башир бе свален от власт през април благодарение на суданските военни. От април Башир, който е на 75 години, се намираше в предварителния арест. Суданските военни обаче обявиха, че няма да го екстрадират, за да бъде съден от МНС.

Преди прочитането днес на присъдата привърженици на Башир нахлуха в съдебната зала и нарушиха процедурата, преди да бъдат изкарани навън от силите за сигурност.