Осъдиха на 2 години затвор жена, откраднала бижута на пенсионерка

Новини
14:38 - 08 Февруари 2023
1017
Осъдиха на 2 години затвор жена, откраднала бижута на пенсионерка

По внесен обвинителен акт от Софийска районна прокуратура на затвор е осъдена 53-годишна жена за кражба.

На 04.11.2021 г. в 11.00 часа обвиняемата Р.С. чакала на ул. „Доспат” в София М.Д., като й казала, че я търси заради обява за обувки, които пострадалата продавала. 95-годишната жена поканила обвиняемата в дома си, за да ѝ покаже въпросните обувки. Р.С. помолила за чаша вода и докато възрастната жена й сипвала, обвиняемата откраднала от стаята ѝ сребърни и златни бижута на стойност 1101,80 лева и старинен сребърен колан за народна носия на стойност 900 лева.

След това обвиняемата обяснила на 95-годишната жена, че дъщеря ѝ я чака на улицата, че трябвало да отиде да я вземе и ще се върне за обувките. Минало известно време и Р.С. не се върнала, а М.Д. забелязала, че бижутата ѝ ги няма и подала сигнал в полицията.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Р.С. е осъждана на „лишаване от свобода“ ефективно за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са събрани доказателства, че именно Р.С. е автор на деянието.

Софийски районен съд призна обвиняемата за виновна по повдигнатото ѝ обвинение и наложи на Р.С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което тя следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.