Осъдиха условно 11 афганистански бежанци

Общество
16:36 - 24 Март 2022
1202
Осъдиха условно 11 афганистански бежанци

Районната прокуратура в Търговище приключи успешно работа по образуваните на 23 март 2022 г. бързи производства срещу 11 афганистански бежанци.

Те бяха привлечени към наказателна отговорност, за преминаването границата на България без разрешение. Бяха спипани близо до село Бистра същия ден сутринта, информират от Апелативната прокуратура във Варна.

Младите мъже се самоопределили като афганистанци, но никой от тях не представил документи за самоличност. Двама от групата заявили, че са на 16 и на 17 години, а останалите - на възраст между 18 и 24 години. Те преминали нелегално държавната ни границата на неустановено към момента място, като са отказали да дават обяснения.

Всеки един от пълнолетните мъже е осъден с „лишаване от свобода“ за срок от пет месеца, като изтърпяването на наказанието се отлага с три години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоби в размер на 100 лева. Непълнолетните са осъдени на по три месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с две години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от Районния съд в Търговище споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.