Останахме без хеликоптер-линейка

От 2014 г. досега с него са били проведени 20 спасителни операции

Актуални новини
11:34 - 12 Юли 2019
3361
Останахме без хеликоптер-линейка

Последният хеликоптер-линейка в България, обслужвал територията на страната досега, е бил продаден в чужбина. С това решение на държавата спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни, съобщава "Капитал".  

Хеликоптерът е бил собственост на частната компания "Хели ер" и се е ползвал от застрахователя "Лев инс" с договор за наем. Застрахователят е информирал с писмо застрахователните брокери и агенти, че прекратява предлагането на застраховката "Планинска грижа".

От писмото става ясно, че "Хели ер" е стопанисвала два специализирани хеликоптера за спасявания, но заради затруднения в поддръжката им през миналата година единият от тях е продаден, а сега компанията се е разделила и с втория.

Според застрахователната компания други такива специализирани хеликоптери в България няма, но се правят опити да се намери алтернатива.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души, като последният случай е от преди месец, посочват от "Лев инс".