Оставката на Янев възбуди кошмара на БСП

Политика
13:03 - 01 Март 2022
5698
Оставката на Янев възбуди кошмара на БСП

БСП се събуди в кошмара си дали е "за" или "против" евроатлантическата ориентация на страната в пленарната зала заради дебатите по оставката на военния министър Стефан Янев и избирането на посланика ни в НАТО Драгомир Зарков за негов наследник.

Шефът на комисията по отбрана и особено лоялен на вицепремиерка и шефка на левицата Корнелия Нинова Атанас Зафиров защити рокадата в Министерския съвет заради разногласията между премиера Кирил Петков и Янев без да разкрива защо червените не са били съгласни проф. Тодор Тагарев да оглави МО, основният опонент на Нинова в самата партия Крум Зарков не спести критиките си към политиката на кабинета.

Припомняме, майката на Зарков - журналистът Ани Заркова, бе част от инициативния комитет по издигането на Румен Радев за втория му мандат като президент. А самият държавен глава остро разкритикува смяната на Янев. 

"Промяната на министъра на отбраната в такъв момент на война трябва да е много сериозно обмислена, а мотивите ви са недостатъчни", скочи Зарков на Петков. И продължи: 

"Типично е за силно разделените общества да се търсят определени думи, сакрализирани понятия, които съзнателно да позиционират в единия или другия лагер и нюансите да се смятат за недопустими. От Освобождението досега русофобство и русофилство избуява в политиката. И сега русофилите не приемат, че Русия започна война, въпреки очевидния факт, а русофобите не се замислят дори, че за военния, за генерала, тази дума "война" има различно значение. Както моряците не говорят за корабокрушения. Но те се случват. И война избухна. Най-важното сега ни е единство, а то се постига между нас с разговори, а между нашите решения и народа - с единни позиции и авторитети, които да ги изразяват. Решението ви не води до единение, а до още една тема, която да се обсъжда занапред. Стефан Янев е човек, изградил авторитет", напомни Зарков. 

Следващият министър ще е поставен в много трудно положение, предупреди още той. 

Петър Николов от ГЕРБ обаче използва случая, за да попита дали БСП е европейска партия или е партия, застинала в 45-те години комунистическа власт в България. 

"Тези от вас, които все още се определяте като десни... Затова ви казахме, че правите историческа грешка. Защото с тази коалиция вие вкарахте в управлението на България една партия, която винаги ще поставя руските интереси над българския национален интерес. Това й е природата. Изхвърлете тази партия от тази коалицията", призова герберът. 

А дебатът стигна до Георгиевските лентички на реверите на министри в кабинета "Петков": "Във вашия Министерски съвет има министри, снимали се с Георгиевски лентички - министри, които не защитават българския национален интерес", каза Николов. А Зарков не му остана длъжен, като напомни, стъпвайки върху политиката на бившия лидер на БСП и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев: 

"Министър на БСП е подал молбата за членство на България в ЕС и министър-председател на БСП е подписал влизането на България в ЕС". 

Червеният депутат заяви още, че за ГЕРБ хранителната среда била ровенето в миналото. "БСП е партия на бъдещето, защото социалистическата идея е модерна и жива. А колкото до вашето бъдеще - търсете друг кон, защото този умира", коментира Зарков. 

Дебатът за историята и бъдещето на БСП се случи пред очите на председателя на Столетницата Корнелия Нинова, но вицето на Кирил Петков не взе отношение нито веднъж.