Освободиха предсрочно шеф Андре Токев

Добрият имидж помогна на готвача

Общество
11:39 - 13 Юли 2022
3193
Освободиха предсрочно шеф Андре Токев

Освободиха предсрочно шеф Андре Токев.

Съдът прецени че той е човек с имидж, на който може да се разчита.

Освен това по време на ареста и му наложи пробация.  Поведението му е било перфектно, категорични бяха магистратите.

Преди месец Токев поиска да излезе от затвора, като съдът незабавно изиска затворническото му досие и образува дело. Той бе осъден за шофиране в пияно състояние. През януари съдът одобри споразумение между него и прокуратурата за ефективно наказание от седем месеца. 

Андре Токев бе арестуван в столицата, след като шофира с близо 1,9 промила алкохол. Той бе лишен от право да управлява автомобил за срок от година и половина.

"Искам да кажа, че много добре осъзнавам грешката си. Успях с оскъдните продукти и нивото на готвене в затвора да науча хората, които работят с мен как да ги използват. Създадох им навици и дисциплина. Когато влязох столовата имаше посещаемост от около 30%. Вече е между 80 и 100% - има огромни опашки, а преди храната се изхвърляше. Сега прасетата гладуват", каза пред съда Токев.

Той обясни, че е спортувал много и успял да запали възрастни хора да последват примера му. "Искам да направя зала за социализиране, за игри, направих проект с бюджет. Началникът хареса идеята, но се изгуби някъде в бюрократичния път. Благодаря, мисля че съм готов да изляза", добави още известният готвач. 

Пред съда дори каза, че в началото му е харесало в затвора, защото е било интересно и е бил с положетелна нагласа като е обмислял как може да промени нещата към по-добро и да промени мисленето и отношението. Добави и че приема присъдата си за справедлива, защото е осъзнал вината си.

Токев е осъден на 7 месеца затвор като към днешна дата фактически е излежал 3 месеца и 18 дни. Други 28 дни се зачитат за изтърпяни от работа зад решетките и така на практика в момента за изтърпяно се зачита времето от 4 месеца и 16 дни от наказанието. Остават му още 2 месеца и 14 дни от присъдата като за този период съдебният състав определи пробационна мярка.

До присъдата му се стигна след като в началото на годината съдът одобри споразумение на Токев с прокуратурата и го наказа с присъда от 7 г. затвор за шофиране след употреба на алкохол. Към наказанието му беше добавена и предишната условна присъда от 3 месеца затвор, която също трябваше да бъде изтърпяна ефективно и общото му наказание беше 10 месеца затвор. По време на делото Токев прекара два месеца под домашен арест, който се зачита за излежано време и се приспада. На финала той трябваше да прекара общо 9 месеца в затвор.

Според съда, основният въпрос в случая е дали Токев е дал достатъчно доказателства за своето поправяне. Затворническата администрация, чието становище се изисква в процедурата по условно предсрочно освобождаване, е изразила отрицателно становище за Токев. Според служителите в затвора, целите на наказанието не са изпълнени, оценката от рецидив е непроменена, има и план за поправяне, който не е изпълнен, заради което наказанието трябва да се изтърпи изцяло.

Според съда обаче част от изводите на затворническата администрация са необосновани и неправилни. Съдът посочи, че в процеса на адаптация Токев е демонстрирал много добри комуникативни умения, бил е спокоен и балансиран, без прояви на агресия, което потвърждавало липсата на зависимости, включително и алкохолна. Не е бил наказван нито веднъж и се е отличавал с безупречна дисциплина, готовност и нагласа да изтърпи наказанието - фактори, многократно надвишаващи очакванията и изискванията.

Показвал е уважително и добро отношение към служителите и останалите лишени от свобода, което говорело за вътрешния баланс, мотивира се съдът. Освен това шеф Токев е успял да подобри трудовата дейност в затвора, въпреки здравословните си проблеми. Демонстрирал, че притежава отлични трудови умения, подхожда отговорно, а не формално, смята още съдът.

Сред мотивите на СГС е и това, че затворникът е "показал вътрешна себеотдаденост и старателност, не е фиктивен и прикрит, а искрен и реален". Първоначалната и настояща оценка за риск от рецидив е 33 точки, което е ниска стойност и според съда този коефициент не може да бъде възприет като реална опасност за обществото.

След края на заседанието прокуратурата обяви, че няма да протестира решението и на практика, ако то не бъде оспорено пред Софийския апелативен съд, ще влезе в сила в следващите дни.

Снимка: Агнес Методиева