От 30 октомври сме без пътна маркировка

Пътните фирми са взели 50% от дължимите суми по стари договори, а останалата половина трябваше да се даде след проверка за извършената работа

Икономика
10:51 - 13 Декември 2022
1895
От 30 октомври сме без пътна маркировка

Договорите с фирмите, които трябва да поддържат пътната маркировка, са спрени от 30 септември. Това посочва регионалният министър Иван Шишков в писмен отговор на въпроса на депутата Божидар Божанков.

Причината е решение на предишното Народно събрание, взето на 20 април. Според него на пътните фирми се платиха 50% от дължимите суми по стари договори, а останалата половина трябваше да се даде след проверка за извършената работа.

На 28 ноември Конституционният съд отмени това решение и пътната агенция ще разгледа възможността за продължаване на съществуващите вече договори, уточнява Шишков. Това може да стане най-рано от 20 декември, защото решенията на Конституционния съд се обнародват в "Държавен вестник" в 15-дневен срок, а влизат в сила 3 дни след публикуването.

Според министъра на регионалното развитие се правело всичко възможно за цялостното подобряване на маркировката по републиканската пътна мрежа, за да се предотвратят евентуални катастрофи заради нейната липса. С настъпването на по-благоприятни атмосферни условия агенцията щяла да продължи с възобновяването и полагането на нова маркировка през следващата година.