От Царевец започват концертите на Оркестър „Шьонбрун“

Култура
19:04 - 05 Август 2022
2673
От Царевец започват концертите на Оркестър „Шьонбрун“

От крепостта Царевец – сърцето на историческата и духовна столица на България започват концертите на световноизвестния Оркестър на двореца „Шьонбрун“- Виена.

Избрахме Велико Търново и Царевец за начало на нашето турне, защото няма по-знаково място със своето величие и културна роля в Европа, каза пред БТА Георги Радев, българският мениджър на оркестъра. Тук е мястото, където класиката се среща с историята, посочи той, и това е началото на поредицата от концерти на оркестъра в България.
Показателен е силният интерес, защото музикантите ще се появят на сцената в два поредни дни, заради многото желаещи да се докоснат до класическата музика в една изумителна среда, посочи той.

Тази вечер (5 август) ще се състои първият от двата концерта във Велико Търново. Те са част от програмата за месец август на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022 на Царевец. 

В продължение на два часа и половина 26 музиканти ще представят програмата “Нощ под звездите с Оркестъра на двореца Шьонбрун-Виена”, която е специално подготвена за българската публика. Те ще изпълнят “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон” и още вълнуващи творби на Моцарт, династията Щраус и техни съвременници.  Всички места за двете концертни вечери във Велико Търново са запълнени. Музикантите са пътували тази сутрин от Виена.

В интернационалната трупа има и българско участие - Светлозар Димитров, който е родом от Горна Оряховица, но от 30 години живее във Виена и е част от престижния оркестър на двореца "Шьонбрун".

Виенските музиканти ще излязат на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново днес от 21:00 часа и на 6 август от 20:00 часа.

На 7 август музикантите ще гостуват във Варна, а на 8 август - в София, съобщиха организаторите.