От ЦИК: Объркахме се колко са машините за гласуване

Новини
10:50 - 11 Ноември 2021
3337
От ЦИК: Объркахме се колко са машините за гласуване

"В последните 10 дни станахме свидетели на нещо, което внася съмнения как ще протекат в неделя изборите. Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се поставят на обсъждане въпроси, а после говорителите говорят други неща" - това каза Красимир Ципов - член на ЦИК от ГЕРБ.

Повод пък се оказа сложният казус колко точно машини допълнително е внесла "Сиела Норма" от името на "Смартматик" у нас с цел сервизно и гаранционно обслужване и защо ЦИК е уведомена по-късно за това - около 600 или 427. От писмото на "Сиела" до ЦИК пък става ясно, че от 5 000 тествани устройства - в 139 били открити повреди и затова са внесени допълнителни, които да използват за резервни части.

Ципов коментира, че са излезли да говорят, за да се чуе и тяхното мнение.

Той припомни, че когато има проблем с дефектирали и повредени машини, то в дадената секция се преминава на гласуване с бюлетини. Той заяви, че още миналата седмица са искали проверка как машини "никнат като гъби след дъжд". Повод е новината, че по нареждане на МВР-министъра Бойко Рашков такава проверка да се извърши до края на деня.

Красимир Ципов посочи, че има противоречиви версии, но те не дават ясен отговор какво се случва. И призова хората да излязат в неделя масово да гласуват, за да се предотврати възможен сценарий за манипулация на вота и нежеланието за честни и демократични избори.
Контролното броене на разписките ВАС ясно каза, че няма отношение по отчитане на резултатите, но е гарант за честните избори. Господар на процеса на изборите е ЦИК, 100%-ото броене, е 100% контрол. Не знам, всеки от колегите си има причини, имаше хора, които гласуваха за 100% гласуване, после го смениха“, допълни Йорданка Ганчева от ЦИК.

"Нещата от последната седмица будят недоумение и съмнение в отчитане гласа на българския гражданин. Вече се появиха 228 машини, след това 150 машини. Това ме мотивира да искаме информация от "Сиела" колко още машини има и следствие на това писмо, вчера в 14:38 часа, искам да изтъкна, получихме информация, че има още 199 машини на склад. Нямаше информация откъде са се появили. Оказа се, че всичките машини, трябва да бъдат използвани за сервизно обслужване. Машините в петък вечерта трябва да тръгнат по места. Какво сервизно обслужване ще се прави на тези 437 машини два дни преди изборите", попита друг член на комисията.

ЦИК вместо да се занимава с организацията на процеса, се занимава да пише писма, другите органи, в лицето на МВР и ДАНС, да окажат съдействие, да охраняват тези машини и да отговаря на другите органи, отново заяви Ципов.

"Най-безумното нещо, което чух, е че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме писмо - питайте прокуратурата. Това нормално ли е", възмути се Димитров от ЦИК.

Той посочи, че Бойко Рашков пряко се намесва в изборния процес, правейки списъци за гласуване.

"Този въпрос го поставете на тях, да", отговори Ципов на въпрос защо МВР и Бойко Рашков мълчат по случващото се.

"Нямаше писмо до ЦИК кога тръгват машините за чужбина. Не се знае. Найвероятно "Сиела" е дала разрешение", посочи друг проблем членът на ЦИК Георги Баханов.