Отиде си Андрей Дреников

Известният композитор, цигулар, пианист и шоумен почина на 73 години

Актуални новини
21:33 - 19 Ноември 2023
25983
Отиде си Андрей Дреников

Почина известният композитор, цигулар, пианист и актьор Андрей Дреников. Той си отиде на 73 години. Тъжната вест съобщи в социалните мрежи неговата племенница - оперната прима Александрина Пендачанска, научи Lupa.bg.

"Скъпият ми, любимият ми вуйчо Анди, един от най-талантливите, светли души - Андрей Дреников, си отиде! Остават песните, талантът, смехът му… в мен завинаги!", написа тя.

Андрей Дреников има родствена връзка с известния пианист Иван Дреников, с оперните певици Валери Попова и Александрина Пендачанска, с Александър Дюма-син и с Бачо Киро.

Андрей Дреников е роден в София през 1950 г., в семейство на професионални музиканти. Той завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с цигулка при проф. Боян Лечев. Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри с диригенти Емил Чакъров, Емил Табаков, Емил Янев.

Като студент основава квартет “Дреников”, който съществува до завършване на следването му и свири като концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър. През 1973 г. работи в Пловдивската филхармония, през 1975­-77 г. е концертмайстор на естрадния оркестър “Младост” към Ансамбъла на Строителни войски, където отбива военната си служба.

До 1981 г. свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването “Музикален магазин” на БНТ. Водещ в БНР на предаването “В музикалното студио”. От 1994 г. до 2000 г. работи в Центъра за работа с деца в Община “Люлин” - София.

Андрей Дреников се изявява като импровизатор, певец, цигулар, пианист, драматичен и комедиен актьор, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни. Композира от ранна възраст в различни жанрове. Творчеството му обхваща стотици детски, театрални и естрадни песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната.

Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика. Получава награди за театрална музика, над 40 награди за детска музика и награди за естрадна музика на различни попфестивали. Автор е още на балет-приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и други инструментални композиции.

Автор е на детските песни „Нашето бебе“, „Песен за приятелството“, "Балонче“, Мечо“, „Песен за малчуганите“, „Песен за мечтите“, „Какво си, приятелство мое“, „Песен за космонавта“.