Отиде си легендарният пловдивски саксофонист Чоко, крил любовника на Лили Иванова

Култура
14:40 - 08 Декември 2021
33012
Отиде си легендарният пловдивски саксофонист Чоко, крил любовника на Лили Иванова

Отиде си една от легендите на пловдивската бохема - саксофонистът Господин Господинов – Чоко. Тъжната новина съобщиха негови близки. Талантливият музикант е починал тази сутрин на 65 години.

Чоко е роден през 1956 г. в Стара Загора. Почти не помни баща си, който умира, когато е едва 2-годишен. Отглежда го дядо му - участник в Балканската война, раняван в Одрин, останал инвалид, но награден с ордени и медали. По музиката пък го запалва братовчедка на майка му, възпитаник на Ленинградската консерватория. Тя му дава първите уроци по пиано, а дядо му купува първия саксофон.

Чоко прави първата си група на 16 години заедно със Станчо Томангелов, Димитър Георгиев - Перо, Иван Бучев. След няколко месеца заради рок музиката на една ученическа забава всички са арестувани и без съд вкарани в затвора. Томангелов, който вече е пълнолетен, влиза в Старозагорския затвор, останалите - в затвора за малолетни в Бойчиновци. 

Излизайки оттам, Чоко се мести в Пловдив и става част от легендарното пловдивско вариете, където работи с идолите на няколко поколения като Личо Стоунса, Георги Алаинов - Алаина, Стефан Костов - Тето, Ванко Филибето, Николай Балинов,  Заро Нецов, Чавдар Георгиев – Чарли, Иван Енев – Ванкиша, Едуард Закеосян – Еди.

През лятото Чоко и пловдивските рок легенди, обединени в група „Динамит”, свирят в един от най-големите и луксозни клубове в Русалка –Mediterranean. Има множество турнета в цяла Европа, а единствените страни, в които не е излизал пред публика, са Франция, Португалия и Испания.

Въпреки че не е роден в Пловдив, по душа Чоко бе филибелия. Имаше невероятно чувство за хумор и огромен талант.

„В Пловдив бяха най-добрите музиканти”, обичаше да казва Чоко, който ще остане в историята на българската музика, пише trafficnews.bg.

"Бяхме луди глави и невероятни музиканти. Когато в Пловдив опъвахме жиците, запленени от Ролинг Стоунс, Бийтълс, Дийп Пърпъл и Джими Хендрикс, софиянци не можеха да ни понасят. И до бой сме стигали. Столичните интструменталисти бяха подвластни на гръко-македонското звучене, налагано от композиторите Тончо Русев, Морис Аладжем и Ангел Андреев, разказваше саксофонистът Господин Господинов - Чоко.

Той е един от първите герои на пловдивската рок сцена. За съжаление музиката ни бе трудно смилаема за публиката, а ние не можехме да правим компромиси. Отделно си имахме и проблеми с властите. Можех да се установя в чужбина, но не исках да живея като имигрант. Сега съжалявам, казваше музикантът.

"Каниха ни да свирим по ученически забави. Веднъж ни викнаха на войнишко уволнение на езерото в Стара Загора. Имаше 200-300 войници с гаджетата си. Около 10 часа идва възрастен човек, облечен в костюм, и нарежда веднага да спрем музиката. Ние, още хлапета по на 16 години, естествено отказваме. Станчо извика на микрофона: Изхвърлете го! И човекът изчезна. Оказа се, че той бил директор по изкуство и култура към Окръжния съвет. Веднага го потърсихме и го намерихме целия мокър от пот, разказа приживе Чоко пред в. "Марица". 

Заради тази случка на следващата сутрин пред дома му спира камионетка с надпис „Милиция”. Вътре вече са Станчо, Перо и Иван.  Принуждават и Чоко да се качи. Без присъди, без да съобщят на близките им, ги изпращат в затвора. Томангелов, който вече е пълнолетен, влиза в Старозагорския затвор, останалите - в затвора за малолетни в Бойчиновци. „Там беше зверилник - побоища, кървища. Нямаше бани. През нощта се къпехме в реката. Няма да забравя как надзирателят удари в главата едно хлапе пред мен и то падна и умря, разказваше музикантът. От този ад ги спасява фактът, че дядо му е герой от Балканската война и е бил в една рота с министъра на правосъдието тогава Петър Панчев.

Тогава саксофонистът разбира, че няма да го бъде в този град, и идва в Пловдив. Запознава се с Личо Стоунса, Стефан Костов, Георги Алаинов и останалите музиканти от великото поколение на БГ рока. 

Легендарният китарист Илия Караянев - Личо Стоунса

"С Личо Стоунса (известния китарист Илия Караянев, б.ред.) живеехме у Лили Иванова, година и половина обикаляхме с нея по концерти. Аз бях параван за връзката им с Личо, защото тя все още не беше разведена с Янчо Таков. Ако някой от партийната фамилия се появеше, версията ни беше, че уж сме останали да пренощуваме. А ние въобще не излизахме от апартамента. И Пламенчо - шофьорът на Лили, само носеше с торбите храна и алкохол, бе откровен Чоко.

Лили Иванова имала романтични отношения с други мъже, докато била женена за Янчо Таков

Въпреки че пътищата им се разделят двамата останаха приятели. Саксофонистът разказваше, че Лили е невероятно точен човек. "Това, което се говори в България за нея, въобще не е вярно. Тя е много предана на професията и на приятелите си. Уязвим човек, самотник, решила да посвети живота си на музиката. Лили си я обичам много, защото от нея съм видял само хаир. А на сцената съм научил много неща от Лили. Винаги е казвала: "Вие, пловдивчани, сте мъжки момчета". Защото никога не сме били с нея, за да я използваме, разкри приживе Чоко.

Lupa.bg изказва искрени съболезнования към близките на Господин Господинов – Чоко.